Vineri 11 Octombrie

Legea educației a fost schimbată din nou. Modificări importante pentru programele de doctorat


Guvernul a modificat Legea Educației printr-un OUG, pentru a patra oară de la promulgare până în prezent. Modificările fac referire la învățământul superior, mai exact la programale de doctorat.

Guvernul a adoptat, în urmă cu câteva zile, o ordonanță de urgență prin care se modifică din nou Legea Educației Deca-Iohannis. Prin OUG 112 din 23 septembrie, publicată în Monitorul Oficial pe data de 25 septembrie, apar o serie de modificări în lege, la mai multe articole. Acestea vizează învățământul superior, mai exact doctoratele.

Legea a fost modificată în secret, iar Ministerul Educației nu a anunțat schimbările. OUG publicată deja în Monitorul Oficial nu poartă semnătura Ligiei Deca, Ministra Educației. Cele mai multe modificări vizează Art. VI, Legea învățământului superior nr. 199/2023, după cum urmează:

”(5) Granturile aferente studiilor universitare de doctorat includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență și nu includ cuantumul burselor individuale pentru doctoratul științific/profesional organizat la forma de învățământ cu frecvență redusă.”

”(6) Programele de studii universitare de doctorat se pot organiza la următoarele forme de învățământ: cu frecvență și cu frecvență redusă.

(7) Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență sunt cu bursă. Programele de studii universitare de doctorat organizate la forma de învățământ cu frecvență redusă sunt fără bursă.”

Precizări despre programele de studii de doctorat

”(6) Programele de studii universitare de doctorat sunt de două tipuri:

a) doctorat științific, care are ca finalitate producerea de cunoaștere științifică originală, relevantă internațional, pe baza unor metode științifice și poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă. Doctoratul științific constituie bază pentru cariera profesională în învățământul superior și cercetare;

b) doctorat profesional, în toate domeniile, inclusiv în învățământul universitar dual, care are ca finalitate producerea de cunoaștere originală pe baza aplicării metodei științifice, a reflecției sistematice sau a cercetării aplicative asupra unor creații artistice, asupra unor performanțe sportive de înalt nivel național și internațional sau asupra unor teme de importanță practică și care constituie o bază pentru cariera profesională în învățământul superior și cercetare, în domeniile vizate. Doctoratul profesional poate fi organizat la forma de învățământ cu frecvență sau cu frecvență redusă”, se mai arată în OUG.


Comentarii Facebook