Imaginea zilei vine din Rusia. „Cadoul” lui Putin pentru femei de 8 Martie: durere, neputință, constrângere


Imaginea zilei vine din orașul rusesc Krasnoyarsk, un oraș situat în recea Siberie. Nu a fost făcută astăzi, de Ziua Internațională a Femeii, ci pe 6 Martie. Însă, o lăsăm astăzi aici, într-o zi când celebrăm toate realizările excepționale ale femeilor din întreaga lume. 

8 Martie înseamnă în primul rând o celebrare a realizărilor femeilor, dar în acelaşi timp reprezintă și o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate. 

Poza îi aparține fotografului Andrei Samsonov de la agenția rusă de presă TASS. Se spune că o poză valorează cât o mie de cuvinte. Este adevărat. În această imagine se suprapun două lumi, două realități total diferite, una aparține de viitor, cealaltă de trecut. O lume e despre rău, alta e despre bine.

„Lumina” este reprezentată de suavitatea și grația femeii în alb, seninătatea sa transmite un mesaj clar: în lumea noastră nu mai este loc pentru război, nu mai este loc pentru întuneric. Chipul său firav contrastează dur cu brutalitatea celor doi soldați îmbrăcați în negru, ei sunt niște fărâme a unui trecut la care Putin vrea să se întoarcă. Ei reprezintă „întunericul” de care civilizația umană a decis să se îndepărteze timp de decenii. 

În lumea noastră nu mai este loc pentru rău, în lumea noastră nu mai este loc pentru Putin. O spun sute de mii de oameni care au ieșit la protestele anti-război, o „spune” și această imagine cu femeia în alb constrânsă de doi soldați, care totuși rămâne senină. 

Comentarii Facebook