Duminica 28 Aprilie

Groapa de gunoi a Europei! O grupare a introdus în mod ilegal peste 1500 de tone de deșeuri în România, în ultimii doi ani - VIDEO


Procurorii DIICOT efectuează 44 de percheziții domiciliare, în 5 județe din vestul țării. Sunt vizate persoane din județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, bănuite că ar face parte dintr-un grup infracțional care se ocupa cu introducerea ilegală în România, a deșeurilor, inclusiv gunoaie municipale, provenite din mai multe țări UE.

Legea este foarte clară în ceea ce privește aducerea și gestionarea gunoaielor în România. Astfel, „Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”, tocmai de aceea, membrii grupării aduceau în țară gunoaiele, cele mai multe provenite din Italia, cu acte false în care se specifica că acestea vor fi reciclate sau valorificate în diferite feluri. 

Operațiunea funcționa în mai multe etape, în primul pas acționau „brokerii de deșeuri” care se ocupau cu importul de gunoaie din diferite țări europene, trecându-le ca deșeuri reciclabile.

„Importurile s-au efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar disimularea s-a realizat și prin falsificarea documentele însoțitoare în care s-au făcut mențiuni nereale în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării/reciclării”, arată un comunicat DIICOT.

Ulterior acestea au fost transportate de firme de transport din România, și introduse pe teritoriul țării. Deșeurile au fost transportate amestecat, fără a fi pusă problema unei selectări diferențiate, pentru a menține costurile reduse. 

,,Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deșeurilor, cei mai mulți operatori comunitari ar fi procedat la colectarea nediferențiată (pe categorii) a deșeurilor și încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deșeuri care nu puteau face obiectul recuperării/reciclării sau cu deșeuri municipale, fapt interzis de normele europene, precum şi de legislaţia naţională” anunță DIICOT. 

Aceștia ar fi plănuit momentele oportune pentru a trece frontierele, transporturile fiind efectuate doar la sfârșit de săptămână şi de regulă noaptea, transportatorii încercând să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizați de polițiștii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor.  

Odată aduse în țară, intrau în acțiune proprietarii de firme care se ocupă de reciclarea deșeurilor, însă în loc să le recicleze aceștia distrugeau gunoaiele, folosindu-se de acte fictive. 

„Membrii grupului infracțional organizat au acționat pentru a ascunde trasabilitatea deșeurilor prin atestarea nereală în documentul informativ însoțitor pentru transporturile de deșeuri, a instalației de reciclare/recuperare și a operațiunii de recuperare la care urma să fie supus deșeul”, mai arată DIICOT.

De la începutul investigației aceștia au introdus în România  57 de astfel de transporturi, însumând peste 1.500 de tone de deșeuri. 


Comentarii Facebook