Exmatricularea elevilor, reintrodusă în Legile Educației! Situațiile în care un elev va putea fi exmatriculat


Exmatricularea elevilor a fost reintrodusă în Legea educației. Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a decis, vineri, la dezbaterea proiectului legii învăţământului preuniversitar, ca elevii din învăţământul obligatoriu să poată fi exmatriculaţi în anumite situaţii grave.

Amintim că, proiectul propus inițial de guvern prevedea interzicerea exmatriculării preşcolarilor şi elevilor.

Amendamentul adus de PSD, PNL şi minorităţi, care a fost aprobat în comisie prevede:

  • Exmatricularea beneficiarilor primari pe perioada învăţământului obligatoriu poate fi realizată numai în situaţii grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spaţiul şcolar, în vederea protejării dreptului la educaţie al celorlalţi beneficiari primari.
  • Exmatricularea poate fi dispusă numai după parcurgerea unei proceduri disciplinare care garantează dreptul la apărare şi contestaţie.

Deputaţii din Comisia de învăţământ au aprobat, cu acordul ministrului Educaţiei, Ligia Deca, mai multe amendamente, cele mai multe propuse de PSD, scrie Agerpres.

Ligia Deca: Un elev exmatriculat se poate înscrie la altă unitate de învăţământ

Un elev care a fost exmatriculat de la o unitate de învăţământ poate fi reînmatriculat ulterior la o altă şcoală, a susținut ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Potrivit ministrului, amendamentul potrivit căruia elevii din învăţământul obligatoriu pot fi exmatriculaţi în situaţii grave va avea o procedură care va permite dreptul la contestaţie.

Acest amendament permite exmatriculare pentru cazurile extrem de grave, sigur, cu o procedură care să asigure dreptul la contestaţie, dreptul la apărare etc. şi sigur că această exmatriculare nu înseamnă că nu se poate reînmatricula elevul la altă unitate de învăţământ şi, sigur că da, după ce există un program în care să existe consiliere, să existe ajutorul necesar pentru îndreptarea comportamentului. Considerăm însă că, având în vedere situaţiile din ultimele luni de violenţă în şcoală, trebuie să avem prevederi.

Ne-am uitat şi la ceea ce se întâmplă în alte state ale Uniunii Europene care, chiar dacă învăţământul este obligatoriu şi garantat, au această posibilitate de exmatriculare din unitatea de învăţământ pentru cazurile cele mai grave”, a declarat Deca la Parlament, unde participă la şedinţa Comisiei de învăţământ.

Ministrul a menţionat că decizia privind reînmatricularea în acelaşi an şcolar sau în cel următor va fi stabilită prin legislaţie secundară, pentru că fiecare caz este aparte: „Cred că fiecare caz este aparte şi, în funcţie de evaluarea profesioniştilor, se poate determina dacă reintegrarea se poate face imediat sau este nevoie de o perioadă de consiliere, de îndreptare de reevaluare şi aşa mai departe”.

Comentarii Facebook