Despăgubiri pentru românii care se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat. România este pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare


Cetățenii care suferă de diferite boli ca urmare a calității precare a aerului, vor putea să obțină despăgubiri de la autoritățile locale care nu iau măsuri pentru a combate poluarea.

Un nou studiu arată că 43% din decesele induse de cancerul pulmonar se produc din cauza poluării.

România este pe locul 8 în UE la capitolul decese provocate de poluare, pierzându-şi viaţa anual aproximativ 30.000 de oameni, arată datele Agenţiei Europene de Mediu, potrivit Agerpres. 

În acest context, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord asupra directivei privind calitatea aerului, care aduce mai multe îmbunătăţiri şi drepturi pentru cetăţenii care locuiesc în zonele poluate, inclusiv cel de a accesa sistemul judiciar și de a cere compensații pentru impactul asupra sănătății pe care îl are aerul toxic.

Directiva prevede standarde mai stricte pentru particulele fine din aer, PM 2,5, PM 10, SO2 şi NO2 şi alţi poluanţi. Pentru cei doi poluanţi cu cel mai mare impact documentat asupra sănătăţii umane - PM 2,5 şi NO2 - valorile-limită anuale trebuie reduse la mai mult de jumătate.

Conform ultimelor date, jumătate din reţeaua care ar trebuie să măsoare calitatea aerului în România nu funcţionează, din 181 de staţii fiind funcţionale doar 82.


Comentarii Facebook