Ce pedeapsă riscă românii care schimbă kilometrajului la mașină


Schimbarea kilometrajului la mașină este una dintre tehnicile folosite de românii care vor să-și vândă mai repede mașina. Acest lucru este ilegal. 

Românii care vor schimba kilometrajul la mașină vor fi nevoiți să suporte consecințele. Legea 142/2023, prevede o serie de sancțiuni pentru șoferii care nu respectă aceste sancțiuni.

Articolul 2: (1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.

(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.

Ce pedeapsă riscă șoferii care practică acest lucru

În următoarele patru luni, ministrul transporturilor şi infrastructurii va emite un ordin pentru punerea în aplicare a prezentei legi. După ce legea va intra în vigoare, șoferii care vor modifica kilometrajul vor fi pedepsiți. Aceștia fie vor fi sancționți sau fie vor fi condamnați la  închisoare. Pedeapsa este cuprinsă între o lună și un de închisoare.

Modificarea kilometrajului era încadrată ca faptă de înșelăciune în articolul 244 din codul penal.

Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Noua lege specifică clar faptul că solicitarea modificării sau acțiunea de a influența înregistrarea exactă a numărului de kilometri este interzisă și se poate pedepsi. Legea vine în contextul în care, tot mai mulți șoferi apelează la această tehnică.

Reprezentantul unei platforme de verificări auto spune că “trei sferturi dintre maşinile SH au kilometrajul modificat. În momentul în care urmează o revizie de 2-3 mii de euro, un samsar o cumpără ieftin tocmai pentru că urmează acea revizie scumpă, dă kilometrajul înapoi şi automat maşina e departe de revizia mare, are mai puţini km şi poate să câştige şi 20-25% din preţul unei maşini”.

Comentarii Facebook