Ce este fulgerul „elf”. Fenomenul unic apare o dată la 10 ani, spectacolul de pe cer durează câteva milisecunde


Fenomen inedit în China. Fotografii chinezi au surprins imagini uluitoare cu fulgere roşii, deasupra munţilor Himalaya. Asemănătoare cu artificiile, fulgerele roşii au creat un spectacol fantastic pe cer, chiar dacă durează câteva milisecunde fiecare şi sunt foarte greu de capturat.

Fulgerul roşu, numit popular fulgerul elf, este un fenomen foarte rar, care apare o dată la zece ani, notează observatornews.ro.

Descărcările Elfi de fapt acronimul pentru Emission of Light and Very Low Frequency Perturbations from Electromagnetic Pulse Sources sunt emisii luminoase şi perturbaţii de frecvenţă foarte scăzută generate de surse de pulsuri electromagnetice, denumire care sugerează aparenţa şi modul de producere al acestor descărcări. 

Observate în 1990, apar sub forma de halou luminos turtit, care se extinde pe distanţe de ordinul sute de kilometri deasupra zonelor în care au loc furtuni, care durează un timp foarte scurt, de ordinul milisecundelor. Descărcările sunt colorate în nuanţe de roşu, sunt generate prin excitarea atomilor de azot în urma ciocnirilor cu electroni acceleraţi de pulsurile de tensiune produse în timpul furtunilor, potrivit spdee.weebly.com. 

Comentarii Facebook