Va putea respira după ce doctorii îi cresc un nas nou PE BRAŢ

 

Cercetătorii din Marea Britanie i-au creat un nas unui pacient folosind celule din măduvă, pe care i le-au implantat în braţ. Nasul va fi transplantat pe faţă.

 

Pacientul și-a pierdut nasul în urma îmbolnăvirii cu cancer și este ajutat de specialiştii Colegiului Universitar din Londra.

 

Avem două nasuri care cresc, în caz că unul cade. Putem să facem nasul, dar nu putem să facem şi pielea de pe nas”, a declarat profesorul Alex Steifalian, unul dintre doctorii din echipă.

 

Partea exterioară a nasului va fi creată din sticlă. Doctorii vor lua forma orginală a nasului, iar celulele din măduvă vor fi plasate în această formă, pentru a se putea dezvolta. Nasul va fi plasat într-un bioreactor, un fel de borcan care se roteşte continuu și va sta, timp de două săptămâni, la o temperatură de 37 de grade Celsius, asemănătoare corpului uman.

 

În acelaşi timp, un mic balon va fi plasat sub pielea pacientului de pe braţ. La fiecare câteva zile balonul va fi umflat pentru a face pielea să se întindă. Nasul va fi implantat în braţ pentru a se dezvolta complet şi a se acoperi de piele. Pacientul va sta cu un nas implantat în mână pentru cel puţin o lună înainte să fie transplantat.

 

Nasul va fi ulterior transferat pe faţă, cu tot cu pielea braţului. Doctorii vor deschide ulterior nările şi vor introduce celule epiteliale care vor forma o membrană de mucus ce va proteja suprafaţa, potrivit Mirror. 

 

Comentarii Facebook