Un clujean, martor principal in condamnarea celui care a orchestrat atentatele din Madrid, din 2004


Un clujean, aflat pe lista de protectie a martorilor cu numele de cod R-10, este unul dintre principalii martori in singura condamnare pentru atentatele din Madrid, din 2004.
 
Marturiile clujeanului si ale altor doi romani, care au primit si ei nume de cod J-70 si C-65, au stat la baza sentintei prin care marocanul Jamal Zougam (foto) a fost condamnat la 40.000 de ani de inchisoare.

Potrivit evidentelor politiei, barbatul din Cluj a dat primele declaratii in 16 martie 2004, la 5 zile de la atentatele de la Madrid. R-10 era insotit de un alt roman, care i-a fost translator, Ioan Deac, desi politia avea o echipa specializata in acest sens, scrie cotidianul El Mundo.

Deac a obtinut si el despagubiri, precizand ca a fost victima a atentatelor, desi clujeanul este sceptic si a afimat ca nu l-a vazut in tren. Translatorul a afirmat totusi ca se afla in vagonul 5, impreuna cu ceilalti martori romani: J-70 si C-65.

In procesul verbal incheiat la audierile din 16 martie, politistii au scris ca i-au aratat clujeanului o serie de fotografii cu diversi suspecti, iar R-10 l-a identificat pe Jamal Zougam, despre care a spus ca s-a urcat in tren in statia Torrejon de Ardoz, avand un ghiozdan negru in spate, insotit de un alt cetatean arab.

Autoritatile au facut publice fotografii cu Zougam numai din 20 martie.

R-10 a incasat si el o indemnizatie de victima in valoare de 52.800 de euro, dar nu s-a prezentat niciodata la procesul in care era judecat barbatul pe care l-a identificat, Jamal Zougam si care a fost condamnat la 40.000 de ani de inchisoare pe baza marturiei sale.

Personajul cheie din proces a fost gasit de jurnalistii de la El Mundo la Cluj. R-10 este de profesie instalator si a fost intervievat la hotelul Golden Tulip. Vorbele lui au ridicat unele semne de intrebare in privinta acuzatiilor care i s-au adus lui Zougam.

R-10 a povestit ca in 11 martie a vazut doi barbati care s-au urcat in tren din Torrejon de Ardoz. "Unul avea un ghiozdan negru. Celalalt a tusit, ceea ce m-a facut sa ma uit spre el. Au vorbit intre ei, dar nu s-au asezat unul langa celalalt, ceea ce mi s-a parut ciudat. Tusea mi s-a parut a fi un fel de semnal. Cel cu ghiozdanul si l-a pus jos, intre picioare. Vasile (n.red. un prieten) nu le-a vazut fetele, caci vorbea cu alte persoane. Eu, cum stateam singur pe scaun, m-am putut uita la fetele lor", a relatat R-10.

Despre Ioan Deac a povestit ca i-a fost coleg de camera, dar in momentul atentatului nu mai locuiau impreuna. "Eu i-am povestit lui Ioan Deac ce am vazut, iar el mi-a spus ca ar fi bine sa ma duc sa dau declaratii. Mi-a spus ca el sta intr-un apartament inchiriat de la un politist si ar fi bine sa vorbim cu el. Am discutat cu acesta, dar nu mai tin minte cand. In 13 sau 14 martie", a mai spus R-10.

"Cand am declarat la Politie, am povestit despre cei doi magrebieni din tren. Dar am spus clar ca cel cu ghiozdanul avea parul lung si lins (n.red. Zougam avea parul cret)", a spus romanul, care a negat ca politistii i-ar fi aratat fotografii in ziua in care a depus marturia. "Nu e adevarat. Mi-au aratat fotografii cu el abia peste vreo 2 saptamani. Eu l-am vazut prima oara pe Zougram intr-un afis din aeroportul Barajas. Atunci mi-am zis: Eu il cunosc pe barbatul asta. Sunt sigur ca atunci am vazut-o ca eram cu nevasta la aeroport, ea pleca in Romania. Ea a venit la mine intre 17 si 26 martie. Deci in 26 martie am vazut poza. Mi-am zis: Aceasta este persoana pe care am vazut-o in tren".

R-10 a neagat si ca ar fi dat declaratii la politie in 16 martie, asa cum reiese din raportul politiei din Madrid. "Nu, in 26 a fost. In acea zi, cand eram in aeroport, m-au si sunat sa merg la declaratii. Atunci am dat din nou declaratii, dupa ce am vazut fotografia, si am spus asta si politistilor. Am fost in acea zi si la Tribunalul National, unde m-au asteptat o femeie Soraya (n.red. nume fictiv al procuroarei Olga Sanchez) si un barbat brunet, pe nume Fernando (n.red. numele fictiv al judecatorului Juan del Olmo)", a mai marturisit clujeanul.

Intrebat de jurnalistii spanioli daca "omul din afisul vazut era acelasi pe care l-ati vazut in tren? Spuneati ca cel vazut avea parul lins", romanul a spus ca: "Da, el este. Nu am spus niciodata ca as fi 100% sigur, dar 90% tot sunt".

El a mai spus ca nu s-a prezentat la proces pentru ca ii era "frica si nu m-am mai dus inapoi. Politia m-a intrebat daca vreau sa merg la declaratii si eu am spus ca nu".

Jurnalistii de la El Mundo sugereaza ca marocanul Zougam a fost condamnat de la bun inceput, fara ca probele sa fie prea solide. Totul s-ar fi bazat pe marturiile celor trei romani, R-10, C-65 si J-70, care si-au incasat ajutoarele din partea statului spaniol.

 

Atentatul din 11 martie 2004 s-a soldat cu 191 de morti si 2000 de raniti, iar unele informatii indicau ca ETA a fost responsabila de ce s-a intamplat in metroul din Madrid.

Comentarii Facebook