Protest masiv împotriva lui Erdogan! Sute de mii de oameni au ieșit în stradă, la Istanbul



Sute de mii de oameni s-au adunat, duminică, la Istanbul, la un miting prin care s-a marcat sfârşitul 'marşului pentru justiţie' de circa 450 de km început de liderul opoziţiei, Kemal Kiliçdaroglu, la 15 iunie la Ankara pentru a protesta împotriva încarcerării unui ales al formaţiunii sale, transmite AFP.

"Nimeni să nu creadă că acest marş este ultimul", a declarat mulţimii Kemal Kiliçdaroglu, preşedintele Partidul Popular Republican (CHP), la capătul a 25 de zile de marş. "9 iulie este o nouă etapă (...), o nouă naştere", a afirmat el, potrivit Agerepres..

Mulţimea s-a adunat pe o mare esplanadă, la malul mării, în apropiere de închisoarea Maltepe, unde este încarcerat Enis Berberoglu, deputat al CHP condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că a furnizat publicaţiei de opoziţie Cumhurriyet informaţii confidenţiale.

Kemal Kiliçdaroglu, care a participat la marş fără o insignă specială şi având doar 'Justiţie' drept cuvânt de ordine, a adunat o mulţime tot mai numeroasă de-a lungul deplasării sale, atrăgând opozanţi ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Opoziţia este nemulumită de autoritatea preşedintelui turc, în special după adoptarea prin referendum, în aprilie, a unei întăriri a puterilor sale şi după epurările efectuate în urma tentativei de puci din urmă cu un an: circa 50.000 de persoane au fost arestate şi peste 100.000 demise sau suspendate din funcţii.

Iniţiativa este una fără precedent în Turcia, aceasta fiind cea mai mare manifestaţie a opoziţiei după mişcarea contestatară din 2013.

De obicei, numai preşedintele Erdogan reuşeşte să adune mulţimi atât de numeroase la mitingurile sale.

Comentarii Facebook