Profesorul care a inventat emoticoanele: Au scăpat de sub control

 

La aniversarea a 30 de ani de la inventarea smiley-urilor, profesorul Scott Fahlman de la Universitatea Carnegie Mellon University se declară dezamăgit de modul în care au evoluat. 

 

În 19 septembrie 1982, la ora 11:44 A.M., profesorul Scott Fahlman de la Universitatea Carnegie Mellon University a postat un mesaj pe forum: ”Propun următoarea secvenţă de caractere pentru glumeţi: :-) Citiţi-o pe o parte”. 

 

Acum, după 30 de ani, Fahlman crede că inveția lui este o mostruozitate. ”Strică provocarea de a veni cu modalităţi inedite de a reprezenta emoţiile cu ajutorul caracterelor standard disponibile pe o tastatură”, a declarat Fahlman pentru The Independent

 

El a vrut numai să introducă un sistem de diferenţiere între emailurile scrise în glumă şi cele serioase. ”De multe ori, glumele foarte simple erau prost înţelese”, a rememorat universitarul. 

 

Există și o controversă pe această temă. Unii spun că primul smiley a apărut într-o ediţie a ziarului The New York Times din 1862, într-o transcriere a unui discurs ţinut de Abraham Lincoln în care apărea și semnul ”;-)”. 

 

Alții susțin că emoticoanele au fost inventate de fapt în secolul XIX. 

Comentarii Facebook