Minunile lumii ameninţate cu dispariţia de către talibani


Murgan Salem al-Gohary, lider islamist, a cerut musulmanilor adepţi ai jihadului să distrugă aceste monumente de la Giza, care nu respectă religia musulmană, ce interzice “idolii”.

Al-Gohary a facut aceasta declaratie in cadrul unui interviu televizat, realizat de Dream TV, potrivit Pro TV.

Liderul islamist dă ca exemplu distrugerea statuilor lui Buddha din Afganistan, pusă la cale de talibanii aflaţi la putere în 2001.

Toţi musulmanii sunt obligaţi să aplice învăţăturile islamului şi să înlature asemenea idoli, aşa cum am făcut în Afganistan”, declara al-Gohary.

Şeicul Abdel Fattah Moro, vice preşedintele partidului Ennahda din Tunisia, îl critică pe Al-Gohary. Acesta spune că religia lor cere distrugerea idolilor care sunt veneraţi, însă la piramide şi Sfinx nu se roagă nimeni, prin urmare nu are sens distrugerea lor.

Surse din ministerul de interne declară că autoritaţile egiptene iau în serios ameninţarea liderului islamist şi vor face tot posibilul pentru a proteja aceste comori arheologice, deoarece îndemnul islamistului este susţinut de partidul Salafist, al doilea ca influenţă în Egipt.

Piramidele de la Giza au fost construite în timpul dinastiei a IV-a egiptene, în urma cu peste 4.500 de ani. Acestea sunt de fapt mormintele faraonilor Khufu, Kefren şi Mikerinos. În apropiere există şi câteva piramide mai micuţe, construite pentru mormintele familiei regale. Egiptologii cred că şi Sfinxul a fost construit de faraonul Kefren.

Considerate una din cele 7 minuni ale lumii antice, piramidele au fost incluse în patrimoniul UNESCO şi sunt cele mai vizitate obiective turistice din Egipt.

Comentarii Facebook