Ministrul Educației: Avem prea puțini studenți în România


Ministrul Educației, Remus pricopie, a declarat, miercuri, că numprul de studenți din România este prea mic și că nu se va putea atinge, până în 2020, țina UE de 40% populație cu studii superioare în rândul persoanelor cu vârste ăntre 30 și 34 de ani.

Prezent la deschiderea anului universitar la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), Pricopie a declarat că în universităţile din România sunt în jur de 500.000 de studenţi, iar rata de angajare a absolvenţilor de studii superioare este la cel mai înalt nivel din ultimii ani. "În acest an, avem cel mai scăzut nivel de şomaj şi cel mai crescut nivel de absorbţie a absolvenţilor de studii superioare", a spus demnitarul, potrivit Mediafax.

Totuși, Pricopie precizează că numărul de studenţi din România este "mult prea mic".

"Din punctul meu de vedere, şi nu doar din punctul meu de vedere, pentru că statisticile europene ne arată că numărul de studenţi în România este mult prea mic. Media la nivelul UE ar trebui să ajungă la 40 la sută la nivelul lui 2020 (procentul celor cu studii superioare din populaţia de 30-34 de ani). România, din păcate, nu va atinge acest nivel, şi avem un target de 26 la sută în 2020, în condiţiile în care, astăzi, nivelul este de 20 la sută", a spus Remus Pricopie.

Ministrul a mai subliniat că performanţa şi calitatea din învăţământul superior trebuie să fie recunoscute acolo unde există, la fel cum trebuie făcută "curăţenie" unde este nevoie.

"În ultimii doi ani, nu o spun cu mândrie, au fost închise aproximativ 300 de programe de studii. Nu au fost deciziile Ministerului Educaţiei, au fost deciziile universităţilor şi dacă ele au ajuns la concluzia că specializările respective nu mai sunt căutate de tineri şi de piaţa muncii, atunci este foarte bine să se întâmple aşa. Dar, în acelaşi timp, avem programe noi care au fost deschise, la solicitarea angajatorilor", a mai spus ministrul.

Comentarii Facebook