Mihaela Bilic: ”Nu foamea va îndeamna la mâncare”

 

Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat că de multe ori nu foamea ne îndeamnă că mâncăm, ci efectul de calmare pe care ni-l dă această activitate. 

 

Daca aveti obiceiul sa deschideti frecvent usa frigiderului intrebandu-va "ce sa mai mananc?", "ce mai e bun pe aici?", "ce pofta am?" va dau o veste proasta: aveti o problema de oralitate. Nu foamea va îndeamna la mâncare, ci efectul de calmare pe care il au toate activitatile facute cu gura: vorbit, mestecat, ronțăit, fumat, băut, supt etc. Calmarea o caută si bebelusul care stă cu suzeta în gură, si dependentul de țigară, si stresatul care ronțăie covrigei sau biscuiți, si agitatul care îsi mai face încă si încă o cafea. Chiar si atunci când bem apă ca sa uităm de foame ( nu ca ar funcționa:) tot calmare vrem. Guma de mestecat folosita excesiv nu mai are legatura cu protectia anticarii, tot de oralitate e vorba. 

 

De cand ne naștem și cunoastem confortul de la sânul mamei învațăm sa asociem suptul/mâncatul cu starea de bine. Nu va învinovățiti pentru asta, e normal. Incercati însă sa alegeti răul cel mai puțin rău: mâncarea îngrașă, fumatul îmbolnăvește, suzeta e ridicola dupa o anumită vârstă... deci nu mai rămâne decat apa. Si vorbitul!

 

Poate ca mâncăm prea mult pentru că tăcem prea mult, ținem în noi lucruri, nu suntem autentici, nu spunem ce simțim. Decât sa mâncăm, mai bine am vorbi, am comunica, am împartăși. Izolarea, însingurarea predispune la mâncat. Nu frigiderul trebuie sa ne fie partener, nu in frigider sunt solutiile/ raspunsurile. Acolo o sa gasiti ce-ati cumparat, nu exista surprize. E doar o comoditate paguboasa pentru silueta si sanatate. Mai degraba v-as invita sa separati aceste 2 activitati ce satisfac oralitatea si sa puneti accentul pe vorbit, mai ales ca atunci cand vorbiti nu puteti manca:) Deci vorbiti, veti slăbi!”, a scris Bilic pe Facebook.

Comentarii Facebook