Manhattanhenge - Aliniere magica a soarelui in Manhattan VIDEO si FOTO


Un fenomen special denumit "Manhattanhenge" are loc New York. Razele Soarelui vor "imbratisa" toate cladirile construite pe axa est-vest.

Fenomenul care a inceput inca de marti si se produce de patru ori pe an. Denumirea de "Manhattanhenge" vine de la numele sitului megalitic Stonehenge din sudul Marii Britanii.

La Stonhenge, Soarele traverseaza cercurile de piatra si urmeaza un anumit ax central in timpul solstitiului de vara si a celui de iarna. Istoricii considera ca situl Stonehenge era utilizat ca un calendar solar.

In Manhattan, fenomenul are loc inainte si dupa solstitii. "Manhattanhenge este, poate, un fenomen care se produce doar intr-un singur oras din lume", spune astrofizicianul Neil DeGrasse Tyson, de la Muzeul de istorie naturala americana.

"In adolescenta, am vizitat complexul Stonehenge din comitatul Salisbury din Marea Britanie si am inceput sa fac cercetari despre toate aliniamentele de pietre construite pe insulele britanice. in acest sens, am fost sensibilizat in legatura cu extraordinarul impact pe care il au aliniamentele terestre cu Soarele asupra unei culturi sau asupra unor civilizatii", adauga el, citat de Mediafax.

Neil DeGrasse Tyson studiaza fenomenul din 1996, insa abia in iulie 2001 a fotografiat alinierea Soarelui cu strazile newyorkeze.

Cea mai buna pozitie pentru a putea admira acest fenomen este din zona strazilor 14, 23, 34 si 42, care ofera perspective incredibile asupra Empire State Building si turnului Chrysler.

Comentarii Facebook