Miercuri 24 Aprilie

Mamele de băieți trăiesc mai puțin. Vezi aici motivul explicat de experți


Potrivit studiilor efectuate pe această temă, s-a ajuns la concluzia că femeile care dau naștere mai multor băieți trăiesc mai puțin după ultima naștere decât femeile care au dat nastere la fete.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au realizat un studiu pe un grup de femei finlandeze, majoritatea născute înainte de industrializare. În ciuda constatărilor, specialiştii atrag atenţia că este vorba de un studiu de corelaţie, ceea ce înseamnă că nu au putut dovedi exact faptul că naşterea fiilor aduce decesul mamei. Mai mult, din cauză că, la nivel mondial, efectul variază, există posibilitate ca nu factorii biologii intrinseci să fie vinovaţi, ci cei sociali.

Noul studiu sugerează că durata vieţii mamelor este influenţată de diferenţele sociale legate de modul în care fetele şi băieţii au fot crescuţi de-a lungul timpului.

Odată ajunşi la maturitate, în unele culturi băieţii pot fi benefici pentru bunăstarea părinţilor , în timp ce în alte poate fi mai «profitabil» să ai fete”, a declarat coautorul studiului Samuli Helle, de la Universitatea Turku.

Naşterea şi alăptatul necesită producerea mai multor substanţe nutritive, decât în mod normal. Această energie în plus le poate extenua pe femeile care au mai mulţi copii şi astfel vieţile lor pot fi mai scurte. Mai mult, pentru că, la naştere, băieţii au o greutate ceva mai mare decât fetele, este posibil ca ei să aibă nevoie de mai multe substanţe nutritive.

În ciuda acestor teorii, există studii care demonstrează contrariul. În China, de exemplu, naşterea băieţilor pare să lungească viaţa mamei.

Pentru a înţelege fenomenul din Finlanda, oamenii de ştiinţă s-au folosit de date păstrate de biserica Lutherană, pentru a obţine date, din ultimele 3 secole, despre mai bine de 11.000 femei cu copii. Mare parte dintre aceste femei se născuseră înainte de 1960.

Cu cât o femeie avea mai mulţi fii, cu atât creştea probabilitatea ca ea să trăiască mai puţin după ultima naştere. Mai exact, este vorba se o diferenţă apartent minoră: femeiele care au dat şantere fiicelor trăiesc, în medie, 32,4 ani de la ulima naştere, în timp ce mamele de băeieţi mai trăiesc 31,1 ani de la naşterea ultimului copil. Efectul s-a observat indiferent de statutul economic al femeilor.


Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook