Joi 4 Martie

EXPLICAȚIILE meteorologilor pentru vremea din această vară

 

Vremea atipică din această vară i-a luat prin surprindere și pe cei care fac prognozele.

 

Meteorologii de la ANM au precizat că vinovată de vremea din luna iulie ar fi masa de aer rece care a staţionat în zona central-estică a Europei, în timp ce pe partea de vest a continentului şi în zona câmpiei ruse au persistat unele mase de aer mai cald.

 

Este o vară foarte umedă, dar nu foarte departe de normalul termic. Într-adevăr, vremea este mai răcoroasă decât ar trebui. În mai mult de jumătate din zilele lunilor iunie şi iulie a plouat în cea mai mare parte a ţării”, a declarat Robert Manta, meteorolog ANM, potrivit „Adevărul".

 

Alte fenomene extreme în Europa

 

În acelaşi timp, ţările din nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobişnuit de căldură, temperaturile înregistrate situându-se peste valorile medii obişnuite pentru această perioadă, condiţii ce amplifică seceta şi riscul de incendii.

 

Claire Nullis, purtător de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), a declarat într-o conferinţă de presă că temperaturile înregistrate în ţările scandinave au depăşit cu până la zece grade Celsius valorile obişnuite pentru această perioadă a anului.

 

El a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezenţa zăpezii şi a frigului, unde temperatura a ajuns la 33 de grade Celsius. De asemenea, în diverse zone din nordul Norvegiei mercurul din termometre a urcat la peste 30 de grade Celsius.

 

Fermierii suedezi îşi sacrifică animalele. În prezent, Suedia este ţara cea mai afectată de incendii de amploare, până aproape de cercul polar, iar fumul generat de acestea este vizibil din spaţiu, conform OMM.

 

Din cauza unei secete fără precedent, mulţi fermieri suedezi sunt nevoiţi să sacrifice animalele la abator pentru că nu mai au fân cu care să le hrănească, informează AFP.

Comentarii Facebook