Experiment inedit: Vezi cum te fac oamenii de știință mai creativ


Oamenii deștiință au reușit să conceapă o metodă prin care să mărească potențialul de creativitate al unei persoane prin suprimarea unei zone din creier cu ajutorul stimulării electrice non-invazive.

Diferite părţi ale creierului uman funcţionează pentru a genera idei noi şi pentru a rezolva probleme, pe când alte zone din creier joacă rolul de „filtru”, blocând ideile irelevante, percepţiile şi amintirile care ar putea să incomodeze în realizarea unei sarcini. Cercetătorii au vrut să afle ce s-ar întâmpla dacă acest „filtru” mental ar fi dezactivat temporar şi dacă acest lucru ar fi de ajutor în cazul sarcinilor în care creativitatea este un atu.

Mai multe cercetări din acest domeniu au arătat că o parte a creierului cunoscută sub numele de cortexul prefrontal joacă un un rol important în controlul cognitiv. Dr. Sharon Thompson-Schill şi echipa sa de cercetători de la Universitatea Pennsylvania au speculat că inhibarea acestei zone din creier ar putea ajuta oamenii să devină mai creativi în anumite sarcini.

Pentru a verifica această ipoteză, oamenii de ştiinţă au folosit o metodă non-invazivă cunoscută sub numele de tDCS (stimulare transcraniană cu impulsuri de curent). Dispozitivul folosit în acest scop lansează un semnal electric slab către creier, ce este concentrat asupra unei zone din creier pentru a schimba comportamentul pacientului. Această stimulare electrică influenţează semnalele electrice transmise de neuroni, diminunând comunicarea între celulele nervoase din acea zonă.


Cercetătorii au folosit dispozitivul asupra cortexului prefrontal, iar participanţilor la studiu le-au fost arătate câteva obiecte obişnuite şi li s-a cerut să spună repede câteva moduri neobişnuite în care pot fi folosite aceste obiecte. De exemplu, participanţii vedeau imaginea unei pălării şi spuneau că ar putea fi folosită ca ulcior de apă. Oamenii de ştiinţă le-au arătat participanţilor 60 de obiecte, fiecare pentru câte 9 secunde, notând cât timp le-a trebuit participanţilor pentru a anunţa o utilizare neobişnuită (în cazul în care reuşeau acest lucru).

Atunci când folosim obiectele în viaţa de zi cu zi, controlul cogntiv ne ajută să ne concentrăm asupra scopului obişnuit în care este folosit obiectul, filtrând aspectele irelevante”, a explicat doctorul Chrysikou, unul dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu. „Totuşi, pentru a-ţi veni ideea de a folosi o bâtă de baseball pe post de făcăleţ trebuie să te gândeşti la forma şi la materialul din care este conceput acest obiect”, a mai spus cercetătorul.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook