Ești deseori furios? Vezi la ce probleme de sănătate te expui


Deși este cunoscut faptul că mascarea emoțiilor duce la probleme ale mințiiu și ale organismului, un nou studiu arată că și manifestarea unor emoții extrene poate cauza probleme foarte grave.

Într-un studiu efectuat asupra câtorva mii de pacienţi de atac de cord, era de două ori mai probabil ca cei ce şi-au amintit de un episod de furie avut loc în anul precedent să fi suferit un atac de cord la două ore distanţă de acel episod în comparaţie cu alte perioade ale anului.

„Există un risc sporit de a suferi un atac de cord după o izbucnire nervoasă”, a explicat Elizabeth Mostofsky, autorul studiului şi totodată cercetător postdoctoral în cadrul Şcolii Medicale Harvard din Boston.

Cu cât furia era mai mare, cu atât riscul era mai ridicat, se arată în cercetarea publicată în The American Journal of Cardiology. Episoadele de furie cele mai intense sporeau riscul de atac de cord de 4 ori, pe când episoadele mai temperate creşteau riscul aproape de 2 ori.

„Asocierea între cele două devine mai puternică pe măsură ce intensitatea furiei creşte”, a explicat Mostofsky.

Cercetarea a fost efectuată pe un grup de 3.886 de pacienţi ce au luat parte la un studiu între 1989 şi 1996 pentru a stabili care este cauza atacurilor de cord. La maxim 4 zile de la infarctul miocardic, participanţii au fost întrebaţi despre o serie de evenimente petrecute în anul precedent şi au oferit detalii despre dietă, studiu de viaţă, activitate fizică şi medicamentele folosite.

În total 1.484 de participanţi au relatat că au suferit accese de mânie în anul precedent, iar 110 au relatat că au avut episoadele la o distanţă de maxim două ore de atacul de cord.

Participanţii au notat accesul de furie pe o scară de la 1 la 7, unde 1 era echivalentul iritaţiei, iar 7 furie care provoacă pierderea controlului.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook