Miercuri 24 Aprilie

Este România o țară ospitalieră? Vezi ce spune un studiu


Potrivit Barometrului Integrării Imigranţilor 2014, un procent de aproape 34% dintre români au o opinie bună şi foarte bună despre imigranţi, 49 la sută nu au o părere nici bună, nici proastă când vine vorba de străini, în timp ce şapte procente au o părere proastă şi foarte proastă.

Studiul, prezentat miercuri de Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi Asociaţia pentru Promovarea Sănătăţii, arătă că românii, dacă nu vine vorba despre locurile de muncă, se arată ospitalieri cu cei veniţi din străinătate.

Astfel, 43 la sută dintre respondenţi consideră că străinii ar trebui să se poată stabili aici. Un procent aproape egal (44 la sută) ar dori, însă, să existe un anumit control, respectiv să fie stabilite doar anumite categorii care să beneficieze de acest drept. Şase procente dintre respondenţi au declarat că ar dori să se interzică imigranţilor, indiferent de categorie, să se stabilească aici, iar şapte la sută şi-au rezervat dreptul de a nu se pronunţa asupra subiectului, potrivit Mediafax.

Tot din același studiu mai reiese faptul că Ministerul Educaţiei Naţionale nu deţine, în 2014, informaţii cu privire la numărul elevilor străini înscrişi în sistemul de învăţământ românesc. Acestea se centralizează la nivel judeţean, iar inspectoratele nu răspund solicitărilor de informaţii.

Cercetarea mai arată că instituţiile gestionează "defectuos" accesul străinilor în sistemul public de educaţie..

În privința încadrării pe piaţa muncii, dacă imigranţii au acte de studii, recunoaşterea acestora pentru încadrarea pe această piaţă este restrictivă.

"Centrele de evaluare acreditate de Autoritatea Naţională pentru Calificări evaluează competenţele doar pentru 103 profesii", se mai arată în Barometrul Integrării Imigranţilor 2014.

De asemenea, autorii studiului arată că instituţia responsabilă Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor oferă aceste informaţii în limba română, pentru imigranţii din afara Uniunii Europene.

Pentru realizarea Barometrul Integrării Imigranţilor 2014, în cadrul proiectului "Centru de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor", au fost folosite chestionarele completate de aproximativ 1.500 de respondenţi.

Comentarii Facebook