E.On Gaz pusa la plata pentru explozia de la Zalau! Compania si 6 angajati au de achitat despagubiri de milioane de euro


E.ON Gaz si sase angajati au fost gasiti vinovati de explozia blocului din Zalau, din 2007, soldata cu moartea a doua persoane si pagube materiale uriase.

Catastrofa s-a produs din cauza unei acumulari de gaze naturale, iar magistratii de la Judecatoria Oradea i-au condamnat la inchisoare pe cei sase angajati gasiti vinovati. Magistratii au considerat ca acestia nu au dat curs reclamatiilor primite si nu au verificat daca sunt scurgeri de gaze.

Ionel Valcu a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare, iar Ovidiu Suteu la cinci ani. Seful filialelei E.ON Gaz Zalau, Ioan Cojan, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, iar Silviu Nertan, Marius Mihai Hidan si Alexandru Cosma la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare.

Despagubirile materiale pe care cei sase, impreuna cu E.ON Gaz, trebuie sa le plateasca celor 19 familii din blocul distrus sunt cuprinse intre 70.000 si 200.000 de euro. 

Judecatorii din Oradea au mai decis plata unor despagubiri morale in valoare de 100 de euro pentru fiecare zi care a trecut de la data exploziei, 14 septembrie 2007, si pana la achitarea daunelor. Astfel, cei 35 de adulti trebuie sa incaseze fiecare circa 100.000 de euro, iar cei 32 de copii cate 50 de euro pe zi, adica fiecare aproximativ 50.000 de euro.

Laura Satmari, fetita de 15 ani, care a ramas cu handicap de gradul 1 in urma exploziei, va primi despagubiri in valoare de 150.000 de euro.

Instanta a decis acordarea unor daune morale in valoare de 430.000 de euro familiilor celor doi tineri care au murit in urma exploziei.

E.ON Gaz poate ataca cu recurs decizia Judecatorilor din Oradea.

Comentarii Facebook