E instalator, dar a descoperit patru planete noi, fara a avea un telescop


Un barbat din Marea Britanie a uimit pe toata lumea dupa ce a anuntat ca a descoperit patru planete noi, fara a folosi un telescop, anunta Astrophysical Journal.

Peter Jalowiczor, in varsta de 45 de ani, este un astronom amator si a predat informatiile stranse oamenilor de stiinta, care au certificat faptul ca este vorba despre patru noi planete gazoase din afara sistemului nostru solar.

Barbatul este instalator si locuieste in Rotherham, South Yorkshire. Jalowiczor a fost numit oficial de cercetatorii de la Universitatea din California "co-descoperitor" al planetelor HD31253b (situata la o distanta de 172 de ani lumina, un an pe aceasta planeta avand 466 de zile), HD218566b (98 de ani lumina, un an avand 225,7 zile), HD177830c (190 de ani lumina, un an avand 110,6 zile) si HD99492c (58 de ani lumina, un an avand 4.697 de zile).

"Astronomia m-a interesat dintotdeauna si am doua specializari in stiinte, dar sa fiu recunoscut oficial ca descoperitor al acestor planete. Nu mai am cuvinte", a declarat Jalowiczor.

Barbatul a folosit doua computere personale si a analizat mii de masuratori spatiale facute publice in 2005 de astronomii de la Universitatea din Santa Cruz.

Masuratorile au fost puse la dispozitia astronomilor amatori in speranta ca acestia vor face propriile descoperiri.

Jalowiczor a folosit un procedeu numit spectroscopie doppler si a descoperit cele patru planete care sunt prea indepartate pentru a putea fi observate chiar si cu cele mai puternice telescoape.

Comentarii Facebook