Durata de viata poate fi prezisa din ADN


Oamenii de stiinta de la Universitatea Glasgow sustin ca ADN-ul unui individ poate prezice durata de viata a acestuia inca din tinerete.

Studiul a fost realizat pe 99 de cinteze australiene cu durata de viata cuprinsa intre 210 zile si 9 ani. Acestia au prelevat probe de sange periodic pentru a masura lungimea telomerilor, care sunt o parte a ADN-ului. Cercetatorii au descoperit ca lungimea telomerilor la varsta de 25 de zile constituie cel mai bun prezicator al duratei de viata.

"Studiul nostru arata importanta imensa pe care o au procesele ce au loc la inceputul vietii. Trebuie sa aflam mai multe despre influenta pe care imprejurarile inregistrate la inceputul vietii unui individ o au asupra ritmului in care telomerii se degradeaza. Totodata, trebuie sa identificam importanta relativa a factorilor mosteniti si a celor de mediu", a afirmat profesorul Pat Monaghan potrivit descopera.ro.

Telomerii se gasesc la capetele cromozomilor, care contin codul genetic al unui individ. Aceste structuri protejeaza extremitatile cromozomilor, iar metoda de protejare a ADN-ului este aceeasi in randul majoritatii animalelor si a plantelor, inclusiv in randul oamenilor.

Comentarii Facebook