Guvernul a decis sa concedieze aproape 60.000 de bugetari, majoritatea din administratia locala

?

In sedinta de Guvern din aceasta seara s-a luat decizia de a fi concediati aproape 54 000 de bugetari din administratia locala si aproximativ 5000 de salariati din structurile guvernamentale centrale.

Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax disponibilizarile se vor face pornind de la standarde de cost.

"Guvernul a adoptat, in sedinta de miercuri, standardele de cost in administratie, pe baza carora vor fi disponibilizate 54.000 persoane din sectorul public, numar care poate depasi insa 59.000 angajati adaugând si unele ministere. Cei mai multi, respectiv un nivel estimat de 53.432 angajati, vor fi concediati din administratia publica locala, iar restul din patru ministere ale caror structuri au fost analizate miercuri, respectiv ministerele Administratiei, Muncii, Educatiei si Agriculturii" au declarat oficialii citati

Concedierea se va face prin Ordonante de Urgenta astfel incat procesul sa se desfasoare cat mai rapid.

Prezent la conferinta de presa de la incheierea sedintei de Guvern premierul Emil Boc a sustinut necesitatea introducerii normativelor de personal si de cost.

"Cu totii ne-am plâns si stim, ca cetateni, ca avem un aparat supradimensionat si la nivel local nu numai la nivel central. Datele pe care ni le-au prezentat colegii nostri au aratat ca exista comune intre 1.500 si 3.000 locuitori unde unele comune au 10 salariati iar altele 60 de salariati, exact pentru o comuna cu aceeasi dimensiune demografica. Sau, ca sa vorbim de municipii cu peste 200.000 locuitori, exista municipii care au 800 angajati la primarie, altii care au peste 1.800 angajati", a afirmat primul ministru.

Seful Guvernului s-a ferit sa anunte o cifra estimata de concedieri, mentionand ca "procesul nu pleaca de la un obiectiv in care avem de dat afara un numar de persoane, In scrisoarea cu FMI avem un plafon de cheltuieli bugetare. Nu as vorbi de un numar concret. Plecam de la o analiza functionala, ca administratia sa fie eficienta".

Totusi, cifrele au fost prezentate in aceeasi conferinta de presa de Vasile Blaga, Ministrul Administratiei si Internelor: "Numarul de posturi peste normativ este de 53 432 de persoane, adica personalul de disponibilizat pentru a respecta normativul de baza 38 666. Vorbim de o reducere de personal de 26% si de o economie de peste 1,5 miliarde de lei" a declarat Blaga.


Comentarii Facebook