De ce nu trebuie să mănânci în fața televizorului?


Un nou studiu arată că mâncatul în fața televizorului este un obicei foarte îngrijorător pentru siluetă.

Studiul arată că persoanele care sunt distrase în timp ce mănâncă – fie că citesc, urmăresc un program TV sau se joacă un joc – mănâncă mai mult şi la o oră mai târzie. O meta-analiză a 24 de studii efectuată de un grup de cercetători britanici a descoperit că aceste persoane pot mânca şi cu 25% mai mult.

Unele studii au mai arătat acest lucru, însă toate dovezile nu au fost compliate niciodată”, a explicat doctorul Eric Robinson de la Universitatea din Liverpool, autorul studiului.

Pe lângă faptul că mâncăm mai mult atunci când mâncăm distraşi, specialiştii subliniază că e mai puţin probabil să ţinem minte cât am mâncat.

Cercetătorii au arătat că persoanele care ţin minte cât au mâncat într-o masă precedentă tind să mănânce mai puţin într-o masă ulterioară.

Studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition a clasificat persoanele în două categorii: „atenţi”, oameni care mănâncă liniştiţi şi atenţi la ce consumă, şi „distraşi”, opusul acestora. Cei distraşi nu sunt foarte atenţi la ce mănâncă şi nu conştientizează cantitatea totală consumată.

Deşi avem sentimentul că luăm cu uşurinţă decizii despre ce şi cât mâncăm, aceste decizii sunt, de fapt, foarte complexe şi pot fi modificate foarte uşor”, a comentat doctorul Suzanne Higgs, coautor al studiului şi totodată psiholog la Universitatea Birmingham.

Oamenii de ştiinţă au analizat literatura ştiinţifică şi au identificat 24 de studii efectuate între 1997 şi 2011 în care erau manipulate atenţia, memoria şi conştientizarea actului mâncării. Toate aceste studii erau controlate şi monitorizate atent, dar fiecare dintre ele folosea alte metode prin care manipulau atenţia participanţilor.

Citește mai departe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook