De ce apar varicele și cum poți scăpa de ele


Problema varicelor nu apare doar la persoanele trecute de prima tinerete, micile vene inestetice fiind vizibile si la femeile de 20-30 de ani. Dar cu atentie si ingrijite pot fi tinute sub control, dar si diminuate.

Varicele sunt vene dilatate, alungite sau sinuoase, indiferent de dimensiunile lor. Pe masura ce inaintam in varsta, aproximativ 60% dintre noi, femei si barbati deopotriva, sunt afectati de aparitia varicelor. Cu toate acestea, problema medicala apare cel mai des la femei.

Principalii factori care favorizeaza aparitia afectiunilor varicoase sunt ereditatea, hormonii sexuali feminini, forta gravitationala si fortele dinamicii musculare. Factorul genetic este, poate, cel mai important factor predispozant de aparitie a varicelor.

Formele de varice

Boala varicoasa se manifesta prin aparitia unor vinisoare de mici dimensiuni, vinete, vizibile prin piele, ca niste capilare evidente ce pot lua uneori forma de panza de paianjen. Formele mai grave de varice se prezinta drept vene varicoase, care sunt umflate si contorsionate sub piele si care sunt mai vizibile cu ochiul liber pentru ca sunt proeminente, spre deosebire de vinisoare. Varicele pot aparea oriunde pe corp, cel mai des localizandu-se insa pe picioare si in zona gleznelor.

Cauzele varicelor

Venele sanatoase poata sangele catre inima prin canale cu valve unidirectionale. Aceste valve permit sangelui sa circule in directia potrivita, dintre venele subtiri catre cele mai groase si, mai apoi, catre inima. Aceste vene sunt inconjurate de tesut muscular care, prin contractii, face pune sangele in miscare. In mod normal, o vena are o singura valva ce nu permite sangelui sa devieze de la cursul normal. Insa, atunci cand o valva se defecteaza, sangele poate circula si invers, crescand presiunea si slabind peretii venei. Astfel apar venele varicoase si contorsionate. In functie de marime, o persoana cu varice poate avea fie vinisoare, fie vene varicoase, iar in stadii avansate, ambele manifestari ale afectiunii.

Cine este afectat de varice

Desi varicele pot aparea la oricine, femeile sunt de doua ori mai predispuse sa sufere de aceasta afectiune decat barbatii. Totodata, persoanele care stau mult in picioare, poata incaltaminte sau haine stramte, sunt obeze sau au o predispozitie genetica (parintii au avut varice) sunt la randul lor mai predispuse sa sufere de varice. Mai mult, obezitatea predispune si agraveaza varicele.

Continuarea pe Lyla.ro

Comentarii Facebook