Sambata 3 Decembrie

Cine stabilește numele uraganelor

 

Toate uraganele sau furtunile puternice care lovesc țărmurile poartă un nume. Probabil că mulți s-au întrebat cine pune aceste nume.

 

Sistemul prin care se stabilesc numele fenomenelor meteorologice a cunoscut, de-a lungul anilor, numeroase metode, uneori controversate. Până în 1950 denumirile uraganelor au fost inspirate din nume de sfinţi sau în funcţie de regiunea de formare, cu ajutorul coordonatelor de latitudine şi longitudine.

 

Pentru că uneori pronunţia lor era destul de dificilă, din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au fost denumite după o listă emisă de National Hurricane Center. Lista însă conţinea doar nume feminine, aşa că în 1979 organizaţiile feministe din lume au pretestat împotriva acestei "discriminări", iar de atunci au fost introduse şi nume de bărbaţi, scrie realitatea.net.

 

Astăzi, singura instituţie acreditată să propună denumirile uraganelor, pentru toate zonele de pe glob, este Organizaţia Mondială pentru Meteorologie (MMO). În fiecare an, MMO adoptă un număr de 21 de nume, alternând feminin cu unul masculin, iar listele sunt refolosite la fiecare şase ani.

 

În cazul unui uragan devastator însă, MMO are dreptul să schimbe numele care urmează pe listă, cu condiţia ca acesta să înceapă cu aceeaşi literă.

 

În aceste zile, urgananul Irma a devastat Caraibele, înregistrându-se 9 morți. 

Comentarii Facebook