Cel mai căutat criminal de război nazist a fost prins. Are pe conştiinţă 15.000 de sufelte!

Cel mai cautat criminal de razboi nazist a fost gasit, cu ajutorul unei publicatii britanice, care l-a descoperit ascunzandu-se intr-un apartament din Budapesta, Ungaria, scrie The Sun.

 

Ladislau Csizsik-Csatary are acum 97 de ani si in ultimii 15 ani a fost cautat de autoritati, fiind condamnat la moarte pentru crimele comise in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

 

El a fost seful politiei care supraveghea ghettoul evreiesc din orasul Kassa (Kosice, aflat acum in Slovacia).

 

Potrivit documentelor gasite de cercetatorii de la Centrul Simon Wiesenthal din Ierusalim, Ladislau le batea pe femei cu un bici pe care il purta mereu la el. Pe barbati ii obliga sa sape cu mainile goale transee in pamantul inghetat, iar cei care incercau sa fuga erau impuscati pe loc.

 

Dupa ce nazistii au pierdut razboiul, Ladislau a fugit din Kassa si a fost condamnat la moarte pentru crime de razboi, in absenta, in anul 1948. Nazistul a ajuns in Canada, unde si-a creat o noua identitate si a lucrat de negustor de arta.

 

Adevarul despre el s-a aflat in 1997 si cetatenia i-a fost restrasa, insa Ladislau a reusit sa fuga din nou si pana acum nimeni nu a stiut unde se afla. Reporterii de la publicatia The Sun l-au gasit insa la Budapesta, unde locuieste intr-un cartier cochet.

 

Potrivit autoritatilor canadiene, care i-au retras cetatenia, Ladislau era responsabil si cu confiscarea averilor evreilor din Kassa si cu deportarea acestora in lagarul de la Auschwitz, in 1944.

 

Conform actelor oficiale, el a condus cel putin 2 transporturi “ale mortii” si a trimis cel putin 15.700 de oameni in lagarele din Polonia.

 

Jurnalistii au anuntat autoritatile ungare, care au declarat ca vor incepe o ancheta si vor cerceta documentele primite.

 

Comentarii Facebook