Sambata 1 Aprilie

Ce spun medicii despre legea antifumat: NU trebuie amendată!


Legea care interzice fumatul în spațiile publice a stârnit o groază de controverse încă de la implementarea sa, iar mai multe grupuri de parlamentari au formulat deja o serie de amendamente care să modifice restricțiile.

Cu toate acestea, medicii sunt de părere că legea nu trebuie modificată, ținând cont că âpeste 42 de mii de români mor în fiecare an din cauza fumatului, iar 90 la sută din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de fumat.

Potrivit Societăţii Române de Cardiologie şi de Pneumologie, bolile cauzate de fumat omoară anual 42 de mii de români (115 decese pe zi), iar 90% din toate cazurile de cancer pulmonar se datorează fumatului.

Mai mult, în 2012, 1,8 milioane de români au fost internaţi cu boli relaţionate fumatului, iar statul român a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru afecţiunile cauzate de fumat, au explicat, marţi, medicii Gabriel Tatu-Chiţoiu, preţedintele Societăţii Române de Cardiologie şi Florin Mihălţan preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Mediafax.

n realitate oamenii nu-şi dau seama că fumatul este un lucru rău. Practic acesta este un drog legalizat, el creează dependenţă, alterează grav starea de sănătate şi omoară. E singurul drog care omoară şi pe cei care nu-l utilizează practic, fiind fumători pasivi. Este nevoie de două ore ca particolele de tutun dintr-o ţigară fumată, într-o încăpere, să ajungă la un nivel care nu este nociv. Fumatul contribuie la şase din opt cauze de deces în lume, potrivit mai multor studii medicale. La fumători vasele de sânge sunt cu 10 ani mai bătrâne decât la nefumători, iar speranţa de viaţă este cu 10 ani mai redusă. (...) Sunt persoane care spun că industria tutunului contribuie major la bugetul statului şi că legea antifumat afectează această contribuţie, asta ar însemna practic că bugetul de stat se sprijină pe comercializarea unui drog", a declarat Gabriel Tatu-Ghiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Totodată, dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, susține că, potrivit unui studiu realizat în ultima lună, de când a intrat în vigoare legea antifumat, "95% dintre români consideră că fumatul este nociv, 74% spun că atunci când ies în oraş caută localuri unde nu se fumează, iar 80% spun că sunt deranjaţi dacă stau în preajma fumătorilor. Având în vedere costurile pe care statul le cheltuie pe pacienţii care ajung în spital cu boli cauzate de fumat medicii consideră că ar fi de datoria companiilor de tutun să contribuie financiar la tratarea acestora".

Comentarii Facebook