Ce muzică trebuie să asculți ca să îți antrenezi creierul


Efectul Mozart presupune îmbunătățirea capacității intelectuale prin ascultarea anumitor fragmente de muzica, o teorie care la început a fost extrem de populară, însă a fost infirmată rapid. Acum, oamenii de știință din Marea Britanie au reușit să învie această teorie, punând în centru ”Anotimpurile” lui Vivaldi.

În urma experimentelor s-a constatat că bucata muzicală „Primăvara” „a avut capacitatea pentru a intensifica vigilenţa mintală, atenţia şi memoria”, au declarat psihologul Leigh Riby de la Universitatea Northumbria.

Cercetarea a fost realizată de 14 adulţi tineri (în vârstă de 21 de ani) care au realizat o sarcină ce presupunea concentrare mintală în timp ce activitatea electrică a creierelor lor a fost monitorizată cu ajutorul electroencefalogramei. Mai exact, participanţii au fost instruiţi să apese tasta spaţiu pe o tastatură atunci când un stimul special (un pătrat verde) apărea pentru o scurtă durată pe monitor printre cercuri roşii ce apăreau des pe ecran şi alte pătrăţele albastre care îşi făceau apariţia ocazional.

Subiecţii au realizat acest exerciţiu atât în linişte cât şi în timp ce au ascultat 4 concerte (fiecare dintre anotimpurile lui Vivaldi). În timp ce participanţii realizau aceste sarcini, electroencefalograma măsura activitatea cerebrală în anumite părţi din creier.

Citește continuarea pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook