Ce efect are gustul berii asupra creierului? Vezi ce spun cercetătorii


Conform unui nou studiu care studiază modul în care oamenii devin dependenți de alcool, gustul berii, chiar și fără efectul alcoolului, provoacă eliberarea dopaminei din creier, substanță care este asociată cu recompensa.

Neurologii de la Universitatea Indiana au solicitat celor 49 de bărbaţi care au acceptat să participe la acest studiu să bea fie berea lor preferată, fie Gatorade (o băutură pentru sportivi non-alcoolică) în timp ce creierul le era scanat cu un aparat PET (positron emission tomography).

Cercetătorii doreau să studieze dopamina, o substanţă chimică dintr-o regiune a creierului cunoscută sub numele de „ventral striatum” care ne dă senzaţia de recompensă.

Voluntarii primeau bere în doze foarte mici – doar 15 mililitri, aproximativ cantitatea ce încape într-o lingură, la fiecare 15 minute – astfel încât creierul să poată fi scanat fără a se resimţi influenţa alcoolului.

Cercetătorii au descoperit că simpla gustare a berii ducea la stimularea receptorilor de dopamină, iar efectul era mult mai mare decât atunci când voluntarii beau Gatorade, deşi mulţi dintre participanţii la studiu au afirmat că preferă gustul băuturii dulci.

De asemenea, oamenii de ştiinţă au descoperit că efectul observat în cazul dopaminei era mult mai mare în cazul voluntarilor ce aveau în familie cazuri de alcoolism.

Credem că este primul experiment efectuat pe oameni care arată că simplul gust al unei băuturi alcoolice, fără efectul intoxicant al alcoolului, poate provoca această reacţie a dopaminei în «centrul de recompensă» al creierului”, a comentat David Kareken, profesorul de neurologie care a coordonat aceste experimente.

Mai multe detalii pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook