AOL News: Multe lotiuni de plaja pot accelera dezvoltarea cancerului!

AOL News sustine ca detine niste documente care arata ca autoritatea americana care controleaza medicamentele si cosmeticele de pe piata (Food and Drug Administration- FDA) stia de peste 10 ani ca aceste creme prezinta pericol pentru consumatori, dar nu i-a avertizat. FDA neaga.

 

Mai exact, este vorba despre un studiu realizat de Enviromental Working Group (EWG) care ar demonstra ca aceste creme ajuta celulele canceroase sa se dezvolte.

 

Studiul arata ca au fost testate 500 de lotiuni si s-a constatat ca doar 39 sunt sigure. Doua componente pun sanatatea in pericol: oxybenzon- o substanta care penetreaza pielea si intra in sange, si vitamina A in derivatele ei, ca de exemplu retinol, daca este folosita in timpul expunerii la soare.

 

In UE produsele care contin peste 0,5% oxybenzon, trebuie sa aiba pe eticheta aceasta mentiune. In ceea ce priveste vitamina A, aceasta este folosita pe scara larga in industria cosmetica, intrucat este un antioxidant si se considera ca previne imbatranirea pielii.

 

Studiul arata, insa, ca lotiunile de protectie solara care contin una din cele doua substante te pot feri de arsurile solare, dar nu impiedica razele ultraviolete sa distruga celule epiteliale si sa produca tumori. Ba mai mult, ar putea accelera dezvoltarea celulelor canceroase.

 

In ceea ce priveste vitamina A, studiul a fost facut timp de un an pe animale de laborator carora li s-a aplicat o crema cu vitamina A, iar in randul acestora leziunile s-au dezvoltat cu 21% mai repede decat in cazul celor carora li s-a aplicat o crema care nu continea aceasta vitamina.

Comentarii Facebook