Ambasadorul SUA: Companiile americane se plang ca oficiali romani le cer mita


Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu acordat "Adevarul", ca unele companii americane din Romania se plang de faptul ca oficiali romani le cer mita.

Firmele americane reclama probleme cu coruptia, lipsa transparentei sau lipsa previzibilitatii.

"Mi se plang tot timpul. Mai exista un numar de companii care se gandeau sa investeasca in Romania si care fie nu au luat o decizie, fie se tem sa investeasca in Romania din aceasta cauza. Pentru ca exista o lipsa de previzibilitate si exista acuzatii si probleme semnificative cu coruptia si transparenta", a spus Gitenstein pentru Adevarul.

Diplomatul a spus ca nu poate da nume, dar reprezentantii companiilor l-au rugat sa ii ajute. "In unele cazuri, cand trebuia sa se ia o decizie, cand tinea de guvern sau de agentiile guvernamentale, m-am dus direct si i-am rugat sa indrepte erorile. In alte cazuri, problemele au intrat pe o lista, pe care o supun din cand in cand atentiei premierului, presedintelui, ministrului de Justitie. si este baza pe care ma sprijin cand iau pozitie", a spus mai spus Mark Gitenstein.

Ambasadorul a facut referire si la problemele Bechtel. "Dar a avut loc o intalnire intre doamna Boagiu si conducerea companiei Bechtel si cred ca s-au facut niste progrese. Nu stiu exact in ce punct sunt, dar pana la urma problemele vor trebui rezolvate de cele doua parti", a spus Gitenstein.

Comentarii Facebook