Transformarea Televizorului: De La Imagini Alb-Negru la 4K


Divertismentul a fost schimbat radical de uzul comun al televizorului. Vizionarea filmelor a devenit o activitate pe care o faci în viața de zi cu zi, nu doar ocazional, când mergi la cinema. Totuși, de la acel punct a trecut multă vreme, iar imaginea televizoarelor concurează cu cea a ecranelor de cinema. Tehnologia a evoluat suficient încât să producă imagini clare, pline de culoare și de contraste impresionante.

Televizorul pare un dispozitiv simplu în aparență. Totuși, varietatea de modele existente îl face să fie complex, prin multitudinea de caracteristici disponibile. În acest articol vom vorbi despre cele mai importante caracteristici ale unui televizor.

1. Rezoluția

Un prim aspect important este rezoluția dispozitivului. Aceasta reprezintă numărul de pixeli existenți găsiți orizontal și vertical pe ecran. În funcție de claritate (de mulțimea pixelilor prezenți), există câteva categorii de rezoluție:

HD ready: Această desemnare corespunde unei rezoluții de 1280 x 720 pixeli sau 720p. Televizoarele HD Ready utilizate frecvent nu au tuner HD, ci conectivitate digitală. Aceste modele au scăzut în producție, pentru că cele cu o imagine mai bună sunt mai populare.

Full HD: 1920 x 1080 pixeli sau rezoluție 1080p. Televizoarele cu rezoluție Full HD costă mai mult decât televizoarele HD Ready, dar oferă o calitate mai bună a imaginii cu o claritate mai mare.

4K UHD  (Ultra HD):

Cu o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli sau 2160p, 4K UHD este de patru ori rezoluția Full HD. Pe măsură ce rezoluția crește, imaginea devine mai clară și mai detaliată. Această rezoluție face posibilă afișarea detaliilor mici, cum ar fi ridurile sau părul, și să ofere o calitate de neegalat.

2. Tehnologia ecranului

Televizoarele LED și LCD reprezintă  cel mai mare și mai popular segment. Aceste modele de televizoare, HD și Ultra HD, folosesc diode emițătoare de lumină (LED-uri) pentru a ilumina ecranele LCD și se pot construi ecrane foarte subțiri. Majoritatea televizoarelor LCD folosesc LED-uri situate în jurul marginii ecranului.

Punctul cuantic este tehnologia dezvoltată pentru a îndeplini cerințele tehnologiei HDR, de a afișa o gamă mai largă de culori și pentru a crește luminozitatea. Televizoarelor LCD cu această tehnologie li se adaugă un strat de puncte din nanocristale de diferite dimensiuni, care strălucesc atunci când sunt expuse la lumina LED. Acordă atenție numelor care se combină, precum QLED, televizoare oferite de Samsung în linia sa de televizoare high-end. Acestea sunt în esență televizoare LCD cu tehnologie de puncte cuantice, nu OLED. Cu toate acestea, oferă un echilibru solid între calitate și preț, făcându-le o alegere excelentă pentru cei care nu doresc să investească într-un televizor OLED.

Pe de altă parte, televizoarele OLED au tehnologie superioară modelelor LED-LCD. Acestea includ zeci de zone de iluminare separate. În loc să folosească o singură sursă de lumină, tehnologia OLED folosește un strat de diode organice care sunt controlate individual pentru fiecare pixel. Acest lucru face posibilă obținerea unui „negru absolut” și un contrast perfect. De aceea, ecranele preferate din magazinele de televizoare OLED prezintă artificii pe fundal negru.

Producătorii de televizoare care oferă tehnologie OLED pentru ecrane mari sunt rari. Dacă bugetul nu este o problemă, televizoarele OLED oferă cea mai bună calitate a imaginii și  contrast posibil. Cu toate acestea, pentru cei care doresc să fie mai atenți la buget, variantele LED sunt o opțiune viabilă.

3. Dimensiunea ecranului

Când vine vorba de instalarea unui televizor de dimensiuni impresionante în camera de zi, încăperea dezvoltă aspectul unei săli de cinema. Totuși, ce să faci când spațiul din camera ta de zi este limitat, chiar și foarte mic? În astfel de cazuri, alegerea unui televizor cu diagonale extrem de mari poate fi o problemă.

Poți opta pentru un Tv cu o diagonală de 55 până la 60 cm pentru o cameră mică, cum ar fi o bucătărie, unde distanța de vizionare poate fi de până la 180 cm. Dacă locul este puțin mai spațios, alege un Tv cu diagonala de 80 pana la 91 cm (cele mai populare modele) sau chiar  82 pana la 110 cm. În cazul încăperilor mari se pot alege variante cu diagonala de la 117 la 140 sau 152 cm.

Atunci când îți sortezi opțiunile, fii sigur să alegi o marcă de încredere. Printre cele mai cunoscute se află Tv Samsung. Aceștia au o gamă largă de dispozitive cu diferite tehnologii și mărimi printre care se numără și aceste modele populare: Tv Samsung 80 cm LED 55AU7092 și Tv Samsung 108 cm 43BU8072

Este important să alegi un dispozitiv care are o perioadă de garanție inclusă. În urma achiziționării, există cazuri în care pot apărea defecțiuni. Acestea pot fi reparate cu ușurință dacă dispozitivul este asigurat. De asemenea, este recomandat să vizitezi magazinele fizice și să privești ecranul pentru a testa TV-ul. Există persoane care sunt sensibile la lumina produsă de anumite modele. 

Comentarii Facebook