Vineri 7 Octombrie

Vicepreședintele ANRE: Cum putem verifica dacă facturile la energie și gaze au fost plafonate sau compensate


Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy, spune cum putem verifica dacă facturile la energie și gaze au fost plafonate sau compensate.

Legea 259 din 2021 prevede compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică și gaze naturale, dar acest lucru nu se aplică.

La energie electrică prețul este plafonat la 1 leu pe kw/h. Acest 1 leu incluzând toate tarifele de rețea, toate contribuțiile și TVA-ul. Dacă suntem la plafonare la gaze naturale, prețul este plafonat la 370 de lei pe megawatt oră sau 37 de bani pe kw oră, un preț care include toate tarifele de rețea și TVA-ul.

Cei care primesc o factură cu un preț unitar al gazelor sau energiei peste aceste valori categoric nu li s-a aplicat legea 259. În cazul consumatorilor casnici nu există nicio excepție.

Compensarea e puțin mai complicată. La energie electrică au dreptul la compensare cei care au un consum lunar între 30 și 330 kw/h, în fiecare lună din perioada de 5 luni în care se aplică legea, din 1 noiembrie până la sfârșitul lunii martie 2022. Cei care au acest consum trebuie să beneficieze de acea compensare de 29 de bani pe kilowatt oră.

Toți cei care au suspiciunea că factura este greșită au de făcut un singur lucru în primă fază. Să conteste factura, să solicite lămuriri de la furnizori”, a explicat Zoltan Nagy la Antena 3.

Comentarii Facebook