Traiul românilor s-a scumpit considerabil în ultimii ani: „Cel mai greu an din ultimele două decenii”


Rata inflației s-a apropiat de 16%. În topul scumpirilor la capitolul produse alimentare sunt cartofii, uleiul, făina. Prețul cartofilor a urcat spectaculos cu 42,83%. Scumpiri față de anul trecut sunt și la energie, gaze și combustibili. 

Traiul zilnic al românilor este din ce în ce mai costisitor. Inflația a ajuns la 15,9% și îi lasă pe mulți oameni fără bani în buzunare. 

Prețurile unor produse s-au dublat, iar puterea de cumpărare este vizibil afectată

De exemplu, dacă plecați cu 50 de lei la cumpărături veți vedea că o treime din buget îl veți da pentru un singur litru de ulei. 16 lei și 50 de bani costă în prezent un litru de ulei. Iar anul trecut, cu aceeași bani, românii puteau să cumpere doi litri de ulei. 

De asemenea, prețul unui kilogram de zahăr s-a dublat, este în prezent 5 lei și 80 de bani. Totodată, anul trecut cu 3 lei românii puteau cumpăra două kilograme de cartofi, iar din cauza scumpirilor și pentru a se încadra în bugetul stabilit la început, acum pot cumpăra doar un singur kilogram.  Tot în decurs de un an un litru de lapte s-a scumpit cu 2 lei și 50 de bani. Pentru un kilogram de făină plătim mai mult cu 1 leu, iar pentru unul de mălai, mai mult cu 3 lei. Anul trecut prețul era 4 lei și 62 de bani, iar acum 7 lei și 59 de bani. Un kilogram de pulpe de pui s-a scumpit cu 3 lei.

Oamenii economisesc, nu mai cheltuie bani pe îmbrăcăminte, mobilarea locuinței și pe alte bunuri și preferă să cheltuiască veniturile pe produsele de bază. Vedem deja acest comportament în inflația alimentelor”, explică economistul Bogdan Glăvan, potrivit Digi24.  

Românii plătesc mai mult și pentru utilități

Metrul cub de gaze este, potrivit INS, mai scump cu mai bine de 70% față de anul trecut. Energia eletrică ne costă cu aproape 25% în plus. Și prețurile carburanților sunt mai mari cu 29%. La polul opus, singurele ușoare scăderi s-au înregistrat la serviciile de poștă, telecom și servicii de telefonie. 

Să zicem că la finalul anului următor am putea ajunge la o inflație exprimată într-o singură cifră. În jur de 9. Anul viitor în august vor expira plafonările introduse de guvern pentru prețurile de energie, iar dacă nu vor fi prelungite, atunci vom putea avea din nou o perioadă cu o inflație exprimată în două cifre. Dacă stăm să calculăm, acesta este cel mai greu an din ultimele două decenii”, spune Adrian Codîrlașu, economist.

Prognoza BNR din luna august indica o inflație de sub 14% la final de an, însă cel mai probabil estimarea va fi revizuită în creștere.


Comentarii Facebook