Statul eșuează în colectarea taxelor. Șeful ANAF: „Dacă în România s-ar colecta tot, n-am depăși 36% din PIB”


Dacă în România s-ar colecta tot, nu s-ar depăși 36% din PIB, a declarat la Digi24 președintele ANAF, Lucian Heiuș, care a subliniat că de la această cifră rezultată prin analiză trebuie pronită o discuție corectă privind gradul de colectare. 

Pe primele zece luni, ANAF a reușit să asigure resursele stabilite prin legea bugetară și de rectificare bugetară. Sper ca și în noiembrie și decembrie să reușim să aducem acești bani. Aștept a doua rectificare că să vedem ținta de colectare pentru noiembrie și decembrie", a declarat Lucian Heiuș. 

Șeful ANAF a declarat că gradul de colectare va crește și că ținta e să se depășească 27% din PIB. 

Dacă anul trecut au fost 26,3, ținta e să depășim 27% din PIB. Prin PNRR e stabilită o creștere pentru 2022 cu 0,5. Ar trebui minim să fie 26,8, dar după estimările noastre, dacă încasările vor merge în ritmul primelor 10 luni, vom fi la 27,2-27,3. Noi comparăm mediile de impozitare din alte state, fără să ținem cont de nivelul impozitării din alte state. Am făcut o analiză înainte de a fi la ANAF și dacă în România s-ar colecta tot, n-am depăși 36% din PIB. De aici trebuie să pornim o discuție foarte corectă. În Ungaria TVA e 24%. În România e 19%. Nu-mi doresc să crească un impozit sau taxa, mai ales că suntem în plină criză. Niciodată nu mărești în criză. Mărești când ești în creștere economică și lucrurile merg bine", a încheiat Heiuș.

Comentarii Facebook