Scad ușor prețurile la locuințe. Clujul rămâne însă orașul cu cele mai scumpe apartamente


În ultimele patru luni, în România prețurile la locuințe au început să scadă ușor. În aceeași situație însă se află și vânzările, de vină ar fi dobânzile mari la credite, care îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte să cumpere o casă.

Dacă la începutul anului locuințele s-au scumpit, în ultimele patru luni am văzut o ușoară coborâre a prețurilor. În București s-au ieftinit cel mai mult, cu 11%. Urmează Brașov, Constanța, Cluj și Timișoara. De asemenea, și vânzări sunt mai puține în toată țara. În septembrie s-au vândut cu aproape 2.500 de locuințe mai puțin față de aceeași lună a anului trecut, potrivit Agenției Naționale de Cadastru, iar în perioada verii, cu 7.600 mai puțin comparativ cu 2021, notează stirileprotv.ro. 

Orașul „de cinci stele”, Cluj-Napoca, continuă să aibă însă cele mai scumpe locuințe din țară. Cu toate acestea, dezvoltatorii nu se gândesc să mai lase din preț.

imobiliar.jpeg

În momentul de față, ce-i drept, piața a încetinit puțin date fiind creșterile de dobânzi înregistrate începând cu 2022 și mai mulți români care erau eligibili la început acum nu mai sunt, dar cred că va fi o perioadă de aproximativ un an și jumătate, doi ani de zile până când inflația se va pondera și creditarea va reveni la niște costuri sustenabile.”, explică Sebastian Piu, broker credite, pentru sursa citată.

Experții imobiliari consideră că prețurile vor crește atâta timp cât inflația este în creștere. Prețurile materialelor de construcție sunt în creștere și puzzle-ul care este alcătuit din aceste materiale nu poate decât să crească dacă fiecare componentă a lui crește. 

Comentarii Facebook