S-au scumpit chiar și lemnele de foc. Cât costă acum aprovizionarea pentru iarnă


Lemnele de foc s-au scumpit extrem de mult, iar mulţi se plâng că nu mai fac faţă cheltuielilor. Chiar şi aşa, românii încearcă să găsească soluţii, pentru că nu pot trăi fără căldură în casă.

Deşi suntem abia la începutul lunii august, în unele localităţi din ţară oamenii au început să-şi cumpere deja lemnele pentru iarnă. La depozitul Ocolului Silvic din Prahova, angajaţii lucrează la foc continuu. „Prețul e diferit în funcție de specie și de esență. Pleacă de undeva de la 145, fără TVA, și se duce la 275-300, prețurile fără TVA”, a declarat Vasile George, responsabil producție Drecția Silvică Prahova.

Direcția Silvică Prahova are un program de asigurarea necesarului de lemn de foc pentru întreaga populație, de 67.000 de metri cubi. Până în momentul de față, a fost livrat un volum de aproximativ 24.000 de mii de metri cubi. Putem asigura și transportul materialului lemnos, contra cost, cu mașinile proprii, dar cererea este așa de mare încât nu putem onora pe toți cetățenii cu transportul și, automat, trebuie să vină cu mașină. Însă prețurile au crescut extrem de mult în ultima perioadă”, a spus și directorul de la Direcția Silvică Prahova, potrivit Antena3. 

Un lot de 23 de metri cubi ar ajunge unei familii întregi pentru un sezon de iarnă. Costul s-ar ridica la aproximativ 4.500 de lei

Nici în Argeș situația nu este mai bună. În comuna Băbana, majoritatea oamenilor se vor încălzi la iarnă la sobă, însă costurile cu lemnele îi îngrozesc. Puțin mai norocoși sunt cei care au pădurile lor, numai că și aceștia trebuie să plătească transportul și mâna de lucru.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, majoritatea în mediul rural.


Comentarii Facebook