Plata cu bani cash ar putea deveni istorie în România! Se vrea introducerea plăților doar cu cardul. Pentru care din români se va face excepție?


În perioada următoare, românii care nu au card, sau cei care încă preferă să plătească cu bani cash s-ar putea trezi cu o surpriză neplăcută. Plățile cu numerar pentru salariu sau la comercianți ar putea dispărea în perioada următoare.

Un nou proiect de lege se apropie tot mai mult de a fi aprobat în Parlament. Acesta are scopul de a elimina plățile în numerar pentru salariu sau la comercianți. Dacă va fi adoptat, actul normativ ar urma să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial, potrivit Antena 3 CNN.   

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare este foarte aproape de a primi voturile Parlamentului, după ce a fost avizat de toate Comisiile. 

Proiectul trebuie să primească votul Camerei Deputaților, care este for decizional, pentru a putea fi pus în aplicare.  

Potrivit ultimelor amendamente depuse în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci, „Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar".  

Se fac excepții pentru unii români

Prin excepție, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit în Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare. 

Articolul 4 din Legea 258/2017 prevede următoarele: 

„Este consumator vulnerabil din punct de vedere financiar - consumatorul al cărui venit lunar nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie, previzionat în ultima prognoză macroeconomică, respectiv prognoza de toamnă, publicată de către Comisia Națională de Prognoză în anul în curs pentru anul următor, sau al cărui venit din ultimele 6 luni nu depășește echivalentul a 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie"

În ceea ce privește comercianții, aceștia ar fi obligați să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. 

Comentarii Facebook