Luni 20 Martie

Pensia de la stat nu va asigura o bătrânețe fără griji. Ce pensie va avea un român cu un salariu de 4.000 de lei în prezent


Viitoarele generații de pensionari nu vor avea parte de o bătrânețe fără griji. Chiar dacă vom avea un stagiu de cotizare de 35 de ani, calculele arată că nu vom avea asigurat nici coșul minim de consum.

Motivul? Populaţia activă este în continuă scădere, iar analiştii se aşteaptă ca numărul tot mai mic de angajaţi raportat la cel al vârstnicilor să zdruncine sistemul de pensii din România. Astfel, românii care vor ieşi din câmpul muncii peste 10-20 de ani ar putea primi o pensie mai mică faţă de cât au contribuit.

Spre exemplu, un român care acum are un salariu mediu net de circa 4.000 de lei, adică 833 de euro, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuții plătite, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei, ceea ce înseamnă 265 de euro, arată o simulare de calcul. Aceasta pentru că punctul de pensie se calculează ponderând un salariu mediu (care e acum 6.789 lei – brut, 3.972 lei – net) la 35 de ani de contribuţie la sistemul de pensii.

Pe lângă suma care nu acoperă decât un sfert din coşul minim, viitorii pensionari nu vor primi înapoi pe cât contribuie acum. O persoană care câştigă salariul mediu pe economie va avea o contribuţie, în 35 de ani, de puţin peste 700.000 de lei. Aceasta îi va asigura, însă, o pensie pentru o durată de doar 33 de ani, mai spun analiştii economici.

Undeva la orizontul anilor 2050-2060, populaţia României va fi între 13 şi 16 milioane. În aceste condiţii, sistemul de pensii publice devine nesustenabil. Vor fi mult prea puţini oameni care să lucreze şi să îţi plătească taxele, ca să susţină sistemul public de pensii", explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România.

Combinat cu emigraţia persoanelor active, vom avea o situaţie plauzibilă ca undeva peste 20-30 de ani să existe un număr de 6-6,5 milioane de persoane la pensie, faţă de un număr de 3,5-4 milioane de salariaţi", completează Adrian Benţa, analist fiscal.

Analiştii recomandă să ne orientăm şi spre alte forme de economisire pentru bătrâneţe, spre exemplu pilonul doi de pensii.

Trebuie să ne gândim fiecare foarte exact la viitorul nostru. Pilonul 2 de pensie o să fie o sursă foarte importantă în momentul în care vom ieşi la pensie şi cu siguranţă ar trebui să suplimentăm, fie pensii private pilonul 3, fie alte investiţii, de exemplu în imobiliare", recomandă Adrian Benţa, potrivit observatornews.ro.

La sfârşitul anului 2022, România avea peste 4,7 milioane de pensionari. 

Comentarii Facebook