Noi reguli la taxele de drum pentru şoferii români! Se va plăti mai mult, în funcţie de categoria mașinii


Şoferii vor plăti taxe mai mari, în funcţie de categoria mașinii şi clasa de poluare a acesteia, începând din anul 2026. Este vorba despre un nou proiect de lege, aflat în dezbatere la Ministerul Transporturilor (MT), şi care propune un nou sistem de calcul și de stabilire a tarifelor rutiere. 

Noua lege propune reglementarea taxării folosirii drumurilor publice și se află în dezbatere până pe 23 mai.

Proiectul de la Ministerul Transporturilor face distincție între "mașini mici" și "camioane", fapt care se va reflecta în modul în care va fi taxată circulația lor pe drumurile publice. Pe scurt, autoturismele vor "plăti" pentru gradul de poluare, iar camioanele "la kilometru".

În momentul de față, toate vehiculele care circulă pe drumurile publice din România sunt obligate să plătească rovinieta, diferențierea de tarife fiind determinată exclusiv de categoria vehiculului.

Rovinieta, numai pentru vehicule de până în 3,5 tone

Vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor mai ușoare sau egale cu 3,5 tone. Valoarea acesteia va fi stabilită pe noi criterii, diferite de cele valabile în momentul de față. 

Pe lângă categoria vehiculului (existentă și până acum) au fost introduse drept criterii de diferențiere clasa de emisii poluante în care este încadrat și durata de parcurs (care include perioada de deplasare, precum si pe cea de staționare). 

Astfel, prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului. 

Rovinieta va putea fi achiziționată pentru 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. În prezent, rovinieta poate fi plătită pentru una, șapte, 30, 90 de zile sau pentru un an și se aplica tuturor vehiculelor, indiferent de specificul ori caracteristicile tehnice pe care le au.

TollRo, noua taxă pentru camioane

Pentru camioane, cele cu masa mai mare de 3,5 tone, este introdus un nou concept, TollRo, care presupune că taxarea se va face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo, ce va fi stabilită ulterior. 

Noua formulă de taxare va presupune tarifarea utilizatorilor în funcție de distanța parcursă pe drumurile din România. 

TollRo se va calcula prin înmulțirea tarifului unitar cu distanța parcursă. La fel ca în cazul rovinietei, valoarea tarifului unitar ar urma să fie stabilită prin ordin de ministru.

Ce amenzi riscă şoferii

Neplata rovinietei este contravenție, iar amenda aferentă va fi cuprinsă între minim dublul valorii anuale a acestui tarif și un maxim care reprezintă de patru ori contravaloarea anuală a rovinietei.

În ceea ce priveşte utilizatorii de vehicule grele, în cazul neachitării, vor fi obligați la plata unor tarife compensatorii cuprinse între de 100 de ori contravaloarea TollRo datorat (dar nu mai mult de 1000 lei), în cazul în care poate fi determinată distanța parcursă și 2000 de lei, în cazul în care nu poate fi determinată distanța parcursă, potrivit avocatnet.ro.


Comentarii Facebook