Motorina a ajuns sub 7 lei litrul la Cluj-Napoca! Se înregistrează a doua zi consecutivă de scădere a prețurilor la benzină și motorină


Motorina s-a ieftinit joi, pentru a doua zi consecutivă, şi a scăzut sub preţul de 7 lei pe litru la Cluj, în premieră de la declanşarea războiului din Ucraina.

Care sunt staţiile unde a ajuns să coste motorina sub 7 lei litrul?

Joi dimineața, cea mai ieftină motorină standard, care costă 6,96 lei litrul, a fost înregistrată la stația Petrom, din P-ța Ștefan cel Mare (str. Parâng), dar și la restul stațiilor Petrom din Cluj-Napoca.

motorina joi.png

Sursa: plinul.ro

Restul stațiilor de alimentare mențin prețuri apropiate de cota 7, spre exemplu, la OMV-ul de pe Calea Turzii, motorina costa în această dimineață 7,02 lei litrul.

Rompetrolul de pe strada Traian Vuia, dar și MOL-ul de pe B-dul 1 Decembrie 1918 au înregistrat, în această dimineață, prețul de 7,07 lei litrul la cea mai ieftină motorină.

Iată care sunt prețurile, înregistrate în această dimineață, pe care șoferii clujeni trebuie să le plătească pentru benzină

benzina joi.png

Sursa: plinul.ro

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts, potrivit Antena 3 CNN.


Comentarii Facebook