Vineri 30 Septembrie

Măsura care ar fi trebuit să scadă preţul motorinei şi benzinei, nu mai este luată în considerare


Soluția pe care ministrul Finanțelor o propune pentru scăderea prețului carburanților pare să fi fost complet abandonată de coaliția de guvernare. Acesta presupunea înjumătăţirea accizei la carburanţi, o reducere care necesita acceptul Uniunii Europene, despre care Florin Cîţu spunea că nu îl vom primi niciodată.

Ministrul de Finanţe dorea înjumătăţirea accizei la carburanţi pentru a scădea preţul la carburanţi. Măsura nu se putea lua fără acceptul Uniunii Europene, pe care nu l-am fi primit niciodată, susţinea Florin Cîţu în urmă cu o lună. Liderul PNL spune acum că soluţia nu se mai află deloc pe agenda de discuţii a coaliţiei de guvernare. 

Nu este pe masă această măsură - reducerea accizei. (...) Nu a fost propusă această măsură, nu mai este pe masă în coaliţie această măsură”, a afirmat Florin Cîţu, la Parlament. El a fost întrebat dacă este de acord cu măsura vehiculată în PSD privind acordarea unei subvenţii pentru carburanţi transportatorilor.

De fiecare dată când vine o astfel de măsură trebuie să ne uităm în context, să spunem dacă mergem în acest domeniu cu o subvenţie de ce n-am merge şi în alte domenii cu subvenţii, pentru că preţul la carburant îi afectează pe toţi românii şi atunci haideţi să-i ajutăm pe toţi românii care merg de dimineaţă până seara la serviciu şi poate că nu-şi permit să-şi mai ia maşina. (...) Eu spun că sunt de acord pentru toată economia. Nu există măsuri pentru un anumit sector. Gândiţi-vă că ce am făcut pentru sectorul contrucţiilor acum câţiva ani de zile a creat probleme pe piaţa forţei de muncă, este un sector care s-a dezvoltat e adevărat, dar nu ştim care sunt costurile pentru societate”, a explicat liderul PNL.

Preţurile la carburanţi s-au stabilizat

Preţurile la carburanţi s-au stabilizat, după ce în urmă cu două săptămâni au explodat pe fondul unei dezinformări. În Capitală, cea mai ieftină benzină costă 7,7 lei, iar cea mai ieftină motorină 7,8 lei. Există şi staţii de alimentare unde preţurile sunt ceva mai mari. În Bucureşti, cea mai scumpă benzină costă 8,1 lei, iar cea mai scumpă motorină 8,2 lei. 

ANPC şi ANAF au dat mai multe amenzi în urma majorării de preţuri la carburanţi, din 9 martie, care a provocat cozi la benzinării. Astfel, s-au dat amenzi de 950.000 de lei şi o companie a fost amendată cu 100.000 de lei, amenda maximă care poate fi dată de ANPC. ANAF a aplicat 6 amenzi contravenţionale, în sumă de 140.000 de lei, potrivit Obsrvator.ro.


Comentarii Facebook