Liviu Dragnea promite Clujului cel mai mare buget din istoria României


Preşedintele PSD Liviu Dragnea a afirmat că, în 2019, autorităţile locale vor avea cel mai mare buget din istoria României, aproximativ 77 miliarde lei, şi că primăriile vor avea ”pâinea şi cuţitul”. Afirmațiile vin pe fondul revoltei primarilor. 

«WIN-WIN SITUATION» PENTRU AUTORITĂŢILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogaţi. Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor faţă de doar 750 lei înainte.

Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare. Si bucureştenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate”, a scris Liviu Dragnea, miercuri pe Facebook.

Primarii municipiilor din ţară, reuniţi în Asociaţia Municipiilor din România (AMR), condusă de Robert Negoiţă, edilul Sectorului 3, au lansat o puternică ofensivă la adresaGuvernului Dăncilă. 

Edilii cer ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, alocarea unui procent de 30% din bugetul naţional către administraţia locală, față de procentul de sub 20% pe care îl primesc acum.

Clujul pierde anual 28 de milioane de euro, începând din 2018, după reducerea veniturilor care revin municipiului din cotele defalcate pe venitul plătit de clujeni bugetului de stat. ”Anul trecut am pierdut 28 de milioane de euro din bugetul local în urma prevederilor la nivel naţional. Nu mai dorim să fim văduviţi. Dacă ni se iau banii, cu ce mai facem obiectivele locale?”, a spus primarul Emil Boc.

Din cele spuse de Liviu Dragnea nu este clar dacă municipiul Cluj-Napoca va primi și cele 28 de milioane de euro pierdute începând din 2018.

Comentarii Facebook