Duminica 25 Septembrie

Leul continuă să cadă. Unde s-ar putea opri

 

Leul se prăbușește în continuare, fără ca cineva să poată opri acest lucru. 

 

Moneda euro era cotată, luni dimineața, la ora 9,30, la valoarea de 4,6641 lei pe piața interbancară.

 

Vineri, la cursul oficial, moneda euro a intrat pe o nouă pantă ascendentă și a spart pragul de 4,66 lei de care nu mai trecuse niciodată.

 

Moneda europeană a atins vineri, 19 ianuarie, un nou maxim istoric - 4,6614 lei, în creștere cu 0,21% față de ieri. Este pentru prima dată când cursul anunţat de BNR depăşeşte 4,66 lei.

 

Cotația record atinsă de euro în raport cu leul vine pe fondul unei aprecieri puternice a monedei europene pe piețe internaționale, unde a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani în fața dolarului, a explicat la Realitatea TV purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

 

Vorbim de un climat internațional care a dus la un euro foarte puternic, nu neapărat la un leu foarte slab. Toate monedele din regiune, inclusiv leul, au o tendință de depreciere, vedem asta pe piața maghiară, pe cea poloneză, de-asta avem combinația pe care o avem. Nu aș spune că se prăbușește, e o depreciere treptată, cuvintele dure nu sunt la locul lor. Avem într-adevăr o volatilitate ridicată”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR la Realitatea TV.

 

Potrivit acestuia, volatilitatea de pe piața valutară depinde de contextul local, dar și de un context internațional. În cazul de față vorbim de o monedă europeană mare, nu de un leu care se depreciază.

 

În cazul contextului intern, Dan Suciu spune că întărirea leului depinde de stabilitatea politică și de deciziile raționale luate în plan economic.

Comentarii Facebook