Lazea, BNR: 300.000 de bugetari trebuie concediați / Dăianu: E absurd!


Daniel Dăianu crede că România nu poate concedia 300.000 de bugetari, așa cum a sugerat Valentin Lazea, economist șef al BNR.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a comentat situația economică. 

Avem un început de redresare economică, însă aceasta trebuie consolidată. Implică prudență şi o anumită măiestrie. Pe de o parte, trebuie continuată sprijinirea economiei, implicit a locurilor de muncă, prin măsuri fiscal-bugetare. Pe de altă parte, este nevoie de debutul corecției macroeconomice, fără de care nu se poate ajunge la o consolidare bugetară şi la o stabilizare a datoriei publice, ca evoluție. (...) Nu cred că trebuie să mai faceţi referire la formularea lui Valentin Lazea, care a fost neinspirată. Nici economic, nici social nu se poate reduce aparatul bugetar cu sute de mii de posturi. Eu cred că nici măcar nu este contemplată de guvern o astfel de reformă. Nu cred că oameni lucizi se pot gândi la o astfel de restructurare. Important este să reușim să avem o anvelopă bugetară în sectorul bugetar care să nu provoace 'explozia' bugetului public. Acest lucru se va putea realiza într-o manieră graduală, pentru care pledează şi acest raport. De fapt, corecţia a început în 2021. Faptul că agenţia de rating Standard and Poors a pus într-o perspectivă stabilă evoluția economiei noastre arată că se vede acest început de corecție.

Cred că deficitul bugetar pe formula cash va fi mai mic decât cel prognozat de Guvern. Lucrurile se vor complica însă în anii ce vin. Ce mai spune acest raport este că avem nevoie de venituri suplimentare la bugetul public, care este fragil. Cu 27% din PIB venituri fiscale şi nefiscale nu putem să acoperim nevoi de bază şi nu vom putea face față la provocări viitoare, inclusiv la nivelul efectelor climatice. În acest context, devine clar cât de important este Planul Național de Redresare şi Reziliență, care trebuie să devină o cauză naţională", a declarat Daniel Dăianu, la Antena 3, conform DCnews.ro.

La începutul lunii martie, Valentin Lazea, economist șef al BNR, a recomandat reducerea numărului bugetarilor cu 300 de mii sau tăierea salariilor cu 20% și o zi liberă neplătită. 

Sunt două soluţii diametral opuse. Una este: dacă ai nevoie să reduci cu 20% nota de plată din buget de la 12 procente la mai puţin de 10 procente din PIB. Fie trebuie să reduci cu 20%, adică cu 300.000, aşa cum am explicat eu, sau să adopţi soluţia mea, aceea de a reduce salariile, cu timp de compensare”, a susținut Valentin Lazea, conform Antena 3. 

Comentarii Facebook