La Cluj nu sunt "carti de munca" de vanzare, pentru cei care isi gasesc un loc de munca!


Agentia de Prestatii Sociale nu mai are carnete de munca pentru clujenii care isi gasesc un serviciu si vor sa cumpere un astfel de document, pentru a le fi trecuti anii lucrati.

Un clujean s-a confruntat cu o astfel de situatie. Sergiu Valentin s-a dus la sediul Agentiei de pe strada Cosbuc si a incercat sa cumpere o "carte de munca", dar nu a putut.

"Daca cineva merge in sediul ITM Cluj ca sa-si cumpere o carte de munca, fiindca s-a angajat undeva, nu poate face acest lucru, motivul: nu mai este carte de munca, s-a terminat! Toata lumea trebuie sa astepte pana nu se stie cand, pentru ca pur si simplu in plina criza economica in Romania, daca cineva se angajeaza in Cluj-Napoca nu-si poate face carte de munca, pentru ca nu exista carti de munca. Mi se pare absolut scandalos, mai ales atitudinea autoritatilor, cum trateaza niste lucruri elementare si necesare vietii de zi cu zi", a declarat clujeanul.

Conducerea Agentiei de Prestatii Sociale Cluj are o explicatie pentru aceasta situatie care se perpetueaza de un an. "Noi chiar ieri (n.red. joi, 7 octombrie) am fost la ministru si ni s-a spus ca se va trece la cartile de munca in format electronic de la 1 ianaurie. Oamenii trebuie sa stie ca, desi nu sunt carnete de munca, e valabil contractul de munca, pentru ca el atesta calitatea de angajat. In carnetul de munca se scriau anii, sau institutiile unde a fost angajat", a declarat pentru Stiri de Cluj Ana Barbu, directorul Agentiei pentru Prestatii Sociale (APS).

Realitatea este, insa, alta. Contractul de munca se incheie in trei exemplare si unul ii revine angajatului, iar, in lipsa unui carnet de munca in care sa fie trecute toate operatiunile facute, daca exemplarul este pierdut, salariatul poate avea probleme, ajungand pana la pierderea vechimii.

Ana Barbu a mai spus ca problema carnetelor de munca este una nationala, pentru ca nu au mai fost printate altele noi de multa vreme. "Un carnet costa 1.90 lei si nu au mai fost tiparite altele. Noi am mai primit de la judetele unde nu erau atat de multe angajari, dar s-au terminat peste tot", a mai spus directorul APS Cluj.

Comentarii Facebook