Sambata 4 Februarie

INS: Prețurile în construcții și comerț vor crește accentuat până în luna septembrie


Managerii estimează pentru perioada august-octombrie 2022 o creştere moderată a activităţii în comerţul cu amănuntul şi majorarea accentuată a preţurilor în construcţii şi comerţ, potrivit datelor INS.

De asemenea, majoritatea estimează stabilitatea numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august, managerii din industria prelucrătoare au declarat că preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%) şi a numărului de salariaţi. În ceea ce priveşte preţurilor industriale, acestea ar urma să crească în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%), notează ZF.

Potrivit estimărilor managerilor, în construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), dar şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). Dar preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează să crească accentuat (sold conjunctural +44 %).

Angajatorii cred că în următoarele trei luni va crește numărul de angajați

În comerţ, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +10%)

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%). Managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +49%).

În zona de servcii, cererea (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +24%), notează Digi24


Comentarii Facebook