În ultimele trei luni motorina s-a scumpit cu un leu pe litru și prețul benzinei a crescut considerabil


Noi scumpiri la pompă! Motorina s-a scumpit cu un leu pe litru în ultimele trei luni, la începutul verii aceasta costând aproximativ 6,4 lei/l, în timp ce, în prezent, prețul unui litru de carburant diesel a ajuns la 7,4 lei/l. 

Și prețul benzinei a crescut considerabil de la începutul verii, cu 80 de bani/l. În ultimele trei săptămâni, când s-au făcut 13 majorări de prețuri la carburanți, dieselul s-a scumpit cu 72 de bani, iar benzina, cu 51 de bani.

Procentual, prețul motorinei s-a majorat cu 15,5% în ultimele trei luni, iar cel al benzinei, cu 12,6%. În prezent, motorina este cu peste 20 de bani/l mai scumpă decât benzina, după ce timp de câteva luni ea a fost mai ieftină, potrivit profit.ro.

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol. Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare, scrie Antena 3 CNN.

Comentarii Facebook